poniedziałek, 10 grudnia 2012

Magiczne miejsce – piwnice Maison Joseph Drouhin

W sercu Burgundii w mieście Beaune pod miastem znajdują się historyczne piwnice. 




Piwnice z XII-XVII wieku, które należały do Książąt Burgundzkich i Królów Francji, obecnie należą do rodziny Joseph Drouhin, gdzie na powierzchni 1 ha leżakują i dojrzewają wina o statusie Grand Cru i Premier Cru. Jeżeli dobrze przyjrzymy się etykietą win od Josepha Drouhin to zawsze znajdziemy odniesieni do piwnic w której dojrzewało wino (Aux Celliers des Rois de France et Ducs de Bourgogne). 


Ciekawostką jest także fakt, że w piwnicach znajduje się studnia miasta, która była pierwszą studnią, zaopatrującą mieszkańców Beaune w wodę, obecnie jest już nieczynna.


Historia rodziny Joseph Drouhin rozpoczyna się w 1880 roku, kiedy Joseph Drouhin pochodzący z Chablis przybył do miasta Beaune i założył swoją winiarnię. Lata płynęły, posiadłość się rozrastała i zyskiwała status jednej z największych i najbardziej znanej winiarni w Burgundii. 


Obecnie Maison Joseph Drouhin, jest zarządzany przez czwarte pokolenie, które tworzy i kształtuje winiarski świat. Dziś posiadłość liczy 73 ha winnic, znajdujących się w Côte de Nuits, Côte de Beaune, Côte Chalonnaise i Chablis. Winiarnia produkuje ponad 90 rodzajów win, głównie robionych ze szczepu chardonnay i pinot noir. W historycznych piwnicach Joseph Drouhin miałam okazję, degustować 10 win, 5 białych i 5 czerwonych.


Wina białe

Laforêt Bourgogne Chardonnay 2011
Białe wytrawne wino o słomkowym kolorze z srebrnymi refleksami. Na nosie eleganckie nie narzucające się. Na podniebieniu apetyczne, świeże z przyjemnym zakończeniem. Doskonałe jako aperitif.

Saint Véran 2011
Białe wytrawne wino o pięknej słomkowej barwie z srebrnymi refleksami. Na nosie przyjemne z dobrze wyczuwalnymi białymi kwiatami. Na podniebieniu apetyczne, krągłe, zrównoważone z długim zakończeniem. Wino doskonale do ryb w białych sosach, do wszystkiego, co pochodzi z morza.

Chablis 2011
Białe wytrawne wino zrobione w 100% z chardonnay. Kolor jasny słomkowy z srebrnymi refleksami. Nos dystyngowany, otwarty ujmuje aromatami mokrych kamieni i nutami kredowymi. Na podniebieniu skoncentrowane, zrównoważone, długo pozostające na podniebieniu. Wino, które doskonale sprawdzi się z połączeniu z sałatkami, owcami morza.

Chablis 1 er Cru Montmains 211
Białe wytrawne wino w kolorze jasnego żółtego jabłka z srebrnymi refleksami. Nos elegancki, skoncentrowany, otwierający się powoli lecz konsekwentnie. Na podniebieniu apetyczne, urzeka swoim bogactwem, które nie błyszczy tylko ukazuje swoją klasę i styl. Wino doskonałe do ślimaków.

Meursault 2009
Białe wytrawne wino o intensywnej żółtej barwie z srebrnymi refleksami. Nos stonowany, otwarty z doskonale wyczuwalnymi miodowymi aromatami i wanilii w tle. Na podniebieniu skoncentrowane, zrównoważone z pluszową materią. Wino doskonałe do świątecznego foie gras, jak także do ryby z ziemniakami z dużą ilością masła czy kurczaka w
śmietankowych sosach – doskonale podbije i wydobędzie smak delikatnego dania.

Wina czerwone

Moulin à Vent 2010
Czerwone wytrawne wino w kolorze błyszczącej czerwieni. Nos eksponujący typowe aromaty szczepu gamay, z którego jest zrobione w 100% wino; suszona malina, odrobina ziołowych nut. Na podniebieniu apetyczne, świeże z doskonale zrównoważoną kwasowością, która tak
będzie potrzebna do dań na bazie białego mięsa.

Laforêt Bourgogne Pinot Noir 2010
Czerwone wytrawne wino o jasnej czerwieni, można powiedzieć klasyczny pinot noir. Nos urzekający przyjemną owocowością. Na podniebieniu soczyste, wyważone doskonałe będzie smakować schłodzone z rybą czy kurczakiem.

Côte de Beaune 2010
Czerwone wytrawne wino o urokliwym purpurowym kolorze z błyszczącymi refleksami. Nos bogaty w aromaty suszonych owoców leśnych, z odrobiną ziół w bukiecie. Na podniebieniu pluszowe, soczyste z dobrą mocną materią, która nie męczy a daje doskonałą treść dla pieczonej kaczki, soczystej jagnięciny czy piersi kurczaka z figami – specjalność burgundzka.

Gevrey Chambertin 2009
Czerwone wytrawne wino o błyszczącej czerwonej barwie. Wino osławionej burgundzkiej apelacji. Wina z tej apelacji, były częstym gościem na stole Napoleona. Napoleon, był wielkim miłośnikiem tych win chociaż pił je rozcieńczone, ponieważ w opinii Jego lekarza w tych winach najłatwiej można było wyczuć ewentualnie dosypaną truciznę. Gevrey Chambertin 2009 od Joseph Drouhin to wino o dystyngowanych, powoli ujawniających
się aromatach, jeszcze pierwszorzędowych to zważywszy na wiek wina. Na podniebieniu wyczuwalne zdecydowane taniny, które wymagają jeszcze obecności w beczce. Wino, które w przyszłości będzie cieszyć niejedno wymagające podniebienie.

Beaune Clos des Mouches 2007
Czerwone wytrawne wino o doskonałym intensywnym czerwonym kolorze. Nos zdecydowany w aromaty owocowe z wyraźnie zaznaczoną nutą czarnej porzeczki na podniebieniu skoncentrowane, soczyste o dość złożonej materii i strukturze. Chciałabym tego wina spróbować z Joasi: http://krolestwogarow.blogspot.com/2012/06/kacze-nogi-na-dzikogotowane-w-papierze.html
Specjalista ds. wina Bernadeta Jarosz

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz