Piwnice z XII-XVII wieku, które należały do Książąt Burgundzkich i Królów Francji, obecnie należą do rodziny Joseph Drouhin, gdzie na powierzchni 1 ha leżakują i dojrzewają wina o statusie Grand Cru i Premier Cru. Jeżeli dobrze przyjrzymy się etykietą win od Josepha Drouhin to zawsze znajdziemy odniesieni do piwnic w której dojrzewało wino (Aux Celliers des Rois de France et Ducs de Bourgogne).
Ciekawostką jest także fakt,
że w piwnicach znajduje się studnia miasta, która była pierwszą studnią, zaopatrującą
mieszkańców Beaune w wodę, obecnie jest już nieczynna.
Historia
rodziny Joseph Drouhin rozpoczyna się w 1880 roku, kiedy Joseph Drouhin pochodzący
z Chablis przybył do miasta Beaune i założył swoją winiarnię. Lata płynęły, posiadłość
się rozrastała i zyskiwała status jednej z największych i najbardziej znanej
winiarni w Burgundii.
Obecnie Maison Joseph Drouhin, jest zarządzany przez
czwarte pokolenie, które tworzy i kształtuje winiarski świat. Dziś posiadłość
liczy 73 ha winnic, znajdujących się w Côte de Nuits, Côte de
Beaune, Côte Chalonnaise i Chablis. Winiarnia produkuje ponad 90 rodzajów win,
głównie robionych ze szczepu chardonnay i pinot noir. W historycznych piwnicach
Joseph Drouhin miałam okazję, degustować 10 win, 5 białych i 5 czerwonych.
Wina
białe
Laforêt
Bourgogne Chardonnay 2011
Białe
wytrawne wino o słomkowym kolorze z srebrnymi refleksami. Na nosie eleganckie
nie narzucające się. Na podniebieniu apetyczne, świeże z przyjemnym
zakończeniem. Doskonałe jako aperitif.
Saint
Véran 2011
Białe
wytrawne wino o pięknej słomkowej barwie z srebrnymi refleksami. Na nosie przyjemne
z dobrze wyczuwalnymi białymi kwiatami. Na podniebieniu apetyczne, krągłe, zrównoważone
z długim zakończeniem. Wino doskonale do ryb w białych sosach, do wszystkiego,
co pochodzi z morza.
Chablis
2011
Białe
wytrawne wino zrobione w 100% z chardonnay. Kolor jasny słomkowy z srebrnymi refleksami.
Nos dystyngowany, otwarty ujmuje aromatami mokrych kamieni i nutami kredowymi.
Na podniebieniu skoncentrowane, zrównoważone, długo pozostające na podniebieniu.
Wino, które doskonale sprawdzi się z połączeniu z sałatkami, owcami morza.
Chablis
1 er Cru Montmains 211
Białe
wytrawne wino w kolorze jasnego żółtego jabłka z srebrnymi refleksami. Nos elegancki,
skoncentrowany, otwierający się powoli lecz konsekwentnie. Na podniebieniu apetyczne,
urzeka swoim bogactwem, które nie błyszczy tylko ukazuje swoją klasę i styl. Wino
doskonałe do ślimaków.
Meursault
2009
Białe
wytrawne wino o intensywnej żółtej barwie z srebrnymi refleksami. Nos
stonowany, otwarty z doskonale wyczuwalnymi miodowymi aromatami i wanilii w
tle. Na podniebieniu skoncentrowane, zrównoważone z pluszową materią. Wino
doskonałe do świątecznego foie gras, jak także do ryby z ziemniakami z dużą
ilością masła czy kurczaka w
śmietankowych
sosach – doskonale podbije i wydobędzie smak delikatnego dania.
Wina
czerwone
Moulin
à Vent 2010
Czerwone
wytrawne wino w kolorze błyszczącej czerwieni. Nos eksponujący typowe aromaty szczepu
gamay, z którego jest zrobione w 100% wino; suszona malina, odrobina ziołowych nut.
Na podniebieniu apetyczne, świeże z doskonale zrównoważoną kwasowością, która
tak
będzie
potrzebna do dań na bazie białego mięsa.
Laforêt
Bourgogne Pinot Noir 2010
Czerwone
wytrawne wino o jasnej czerwieni, można powiedzieć klasyczny pinot noir. Nos urzekający
przyjemną owocowością. Na podniebieniu soczyste, wyważone doskonałe będzie smakować
schłodzone z rybą czy kurczakiem.
Côte
de Beaune 2010
Czerwone
wytrawne wino o urokliwym purpurowym kolorze z błyszczącymi refleksami. Nos bogaty
w aromaty suszonych owoców leśnych, z odrobiną ziół w bukiecie. Na podniebieniu
pluszowe, soczyste z dobrą mocną materią, która nie męczy a daje doskonałą
treść dla pieczonej kaczki, soczystej jagnięciny czy piersi kurczaka z figami –
specjalność burgundzka.
Gevrey
Chambertin 2009
Czerwone
wytrawne wino o błyszczącej czerwonej barwie. Wino osławionej burgundzkiej apelacji.
Wina z tej apelacji, były częstym gościem na stole Napoleona. Napoleon, był wielkim
miłośnikiem tych win chociaż pił je rozcieńczone, ponieważ w opinii Jego
lekarza w tych winach najłatwiej można było wyczuć ewentualnie dosypaną
truciznę. Gevrey Chambertin 2009 od Joseph Drouhin to wino o dystyngowanych,
powoli ujawniających
się
aromatach, jeszcze pierwszorzędowych to zważywszy na wiek wina. Na podniebieniu
wyczuwalne zdecydowane taniny, które wymagają jeszcze obecności w beczce. Wino,
które w przyszłości będzie cieszyć niejedno wymagające podniebienie.
Beaune
Clos des Mouches 2007
Czerwone
wytrawne wino o doskonałym intensywnym czerwonym kolorze. Nos zdecydowany w
aromaty owocowe z wyraźnie zaznaczoną nutą czarnej porzeczki na podniebieniu
skoncentrowane, soczyste o dość złożonej materii i strukturze. Chciałabym tego wina
spróbować z Joasi: http://krolestwogarow.blogspot.com/2012/06/kacze-nogi-na-dzikogotowane-w-papierze.html
Specjalista
ds. wina Bernadeta Jarosz
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz