Farsz:
- 600 g kapusty kiszonej,
- 60 g suszonych grzybów,
- 2 cebule,
- sól,
- pieprz,
- cukier,
- olej do smażenia
Na
patelni rozgrzać tłuszcz, włożyć cebulę, lekko posolić, poddusić. Dodać kapustę
a następnie grzyby. Całość poddusić, doprawić cukrem, solą i pieprzem. Kapusta
lubi płyn, nie może być sucha czyli do duszenia dajemy sporo oleju (nie dodajemy
oliwy).
Ciasto:
- 450 ml mąki,
- 250 ml bardzo ciepłej wody,
- szczypta soli
Każdy
lepi pierogi po swojemu. Niektórzy robią z ciasta wałek z którego odcinają
plasterki, wałkują i lepią pierogi. Inni wałkują ciasto a następnie wycinają
szklanką kółka, które zlepiają. Ja mam urządzenie do robienia pierogów i jestem
z niego bardzo zadowolona – wałkuję ciasto, układam porcje nadzienia, składam a
następnie wycinam pieroga.
Pierogi
wkładać do wrzącej osolonej wody z niewielkim dodatkiem oleju – 2-3
łyżki. Zamieszać, przykryć, gdy wszystkie wypłyną odkryć i gotować 2-3 minuty.
Wyjmować łyżką cedzakową. Przed podaniem podsmażyć na oleju.
na ile sztuk ta porcja?
OdpowiedzUsuńokoło 50 pierogów :)
Usuń