- 1 puszka groszku zielonego,
- 1 mały kalafior - użyłam zielony,
- 4-5 jajek ugotowanych na twardo,
- musztarda dijon,
- majonez,
- sok z cytryny,
- cukier
Kalafiora
dokładnie umyć sprawdzając czy nie ma w nim żyjątek. Ugotować al dente w
osolonej i ocukrzonej wodzie – około 5 minut. Jajka pokroić w sporą kostkę.
Ostudzonego kalafiora podzielić na różyczki. Odsączony groszek przesypać do
miski. Dodać do niego kalafiora i jajka. Majonez (około 4 łyżek) wymieszać z
musztardą (1 łyżka), dodać sok z cytryny ( około pół cytryny) i dodać cukier –
podaję orientacyjne ilości składników sosu – trzeba samemu dobrać do smaku :)
oj lubie takie połączenia:D
OdpowiedzUsuńJa też lubię. I jakie szybkie w robocie!:)
OdpowiedzUsuńAsiu , co można zamiast groszku, bo owszem zjem z puszki ale nie przepadam???? za to kalafiora uwielbiam w kazdej postaci :)
OdpowiedzUsuńkukurydzę :)
Usuń