czwartek, 20 grudnia 2012

Sałatka z kalafiorem, jajkiem i groszkiem



  • 1 puszka groszku zielonego,
  • 1 mały kalafior - użyłam zielony,
  • 4-5 jajek ugotowanych na twardo,
  • musztarda dijon,
  • majonez,
  • sok z cytryny,
  • cukier
Kalafiora dokładnie umyć sprawdzając czy nie ma w nim żyjątek. Ugotować al dente w osolonej i ocukrzonej wodzie – około 5 minut. Jajka pokroić w sporą kostkę. Ostudzonego kalafiora podzielić na różyczki. Odsączony groszek przesypać do miski. Dodać do niego kalafiora i jajka. Majonez (około 4 łyżek) wymieszać z musztardą (1 łyżka), dodać sok z cytryny ( około pół cytryny) i dodać cukier – podaję orientacyjne ilości składników sosu – trzeba samemu dobrać do smaku :)


4 komentarze:

  1. oj lubie takie połączenia:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też lubię. I jakie szybkie w robocie!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Asiu , co można zamiast groszku, bo owszem zjem z puszki ale nie przepadam???? za to kalafiora uwielbiam w kazdej postaci :)

    OdpowiedzUsuń