piątek, 7 grudnia 2012

Śledzie pod „pierzynką”

Jest to jeden z najprostszych sposobów podania śledzi.


Śledzie najlepiej samemu przygotować, czyli kupić płaty śledzi solonych, wymoczyć je w zimnej wodzie lub mleku, a następnie zalać olejem i odstawić na 2 - 3 dni w chłodne miejsce. 

  • 6 płatów śledzi w oleju, 
  • 2 jabłka winne twarde,
  • 1 duża cebula,
  • śmietana 22 - 18 % gęsta,

Takie śledzie będą zdecydowanie lepsze od tych kupnych, zalanych nie wiadomo jakim olejem. Śledzie odsączyć z oleju, pokroić na kawałki, ułożyć na półmisku.
Cebulę i jabłka pokroić w drobną kostkę. Wymieszać ze śmietaną. Ułożyć na śledziach.


2 komentarze:

  1. Super pomysł na święta :-)
    Pozdrawiam serdecznie!
    Basia

    OdpowiedzUsuń
  2. a masz przepis na podobne z buraczkami? kiedys jadlam u kogos i byly pyszne:)

    OdpowiedzUsuń