wtorek, 11 grudnia 2012

Śledzie z piernikiem i miodem

Śledź i miód…. Nie może być? Może być jak najbardziej. Od lat znane połączenie teraz na nowo odkrywane.


  • 400 g śledzi w oleju,
  • 2 cebule,
  • skórka otarta z ½ cytryny,
  • sok z ½ cytryny,
  • 1,5 łyżki mielonych przypraw (goździki, kardamon, ziele angielskie, pieprz)
  • 3-4 łyżki startego piernika,
  • 5 łyżek miodu,
  • sól

Śledzie wyjąć, osączyć. Cebule pokroić w drobną kostkę, sparzyć. Wymieszać z sokiem cytrynowym i skórką cytrynową.
Miód podgrzać, dodać przyprawy. Ostudzić. Połączyć z piernikiem, cebulą, dodać szczyptę soli. Śledzie pokroić na kawałki, ułożyć na półmisku i polać sosem. Najlepsze są następnego dnia.

1 komentarz: