- 400 g śledzi w oleju,
- 2 cebule,
- skórka otarta z ½ cytryny,
- sok z ½ cytryny,
- 1,5 łyżki mielonych przypraw (goździki, kardamon, ziele angielskie, pieprz)
- 3-4 łyżki startego piernika,
- 5 łyżek miodu,
- sól
Śledzie
wyjąć, osączyć. Cebule pokroić w drobną kostkę, sparzyć. Wymieszać z sokiem
cytrynowym i skórką cytrynową.
Miód
podgrzać, dodać przyprawy. Ostudzić. Połączyć z piernikiem, cebulą, dodać
szczyptę soli. Śledzie pokroić na kawałki, ułożyć na półmisku i polać sosem.
Najlepsze są następnego dnia.
polecam inne dania ze śledziem w roli głównej:
oraz dania wigilijne
wooww! nie wpadłabym na taki pomysł:)
OdpowiedzUsuń