- 6 płatów śledzi solonych,
- musztarda dijon,
- śliwki w occie,
- ocet ze śliwek,
- 1-2 ogórki kiszone,
- 2 szalotki bananowe,
- olej
Cebulę
pokroić w piórka, ogórki obrać i pokroić wzdłuż w słupki, śliwki pokroić w
paski. Płat śledzia smarować musztardą, układać cebulę, śliwki, ogórki i ciasno
zwijać. Spinać wykałaczkami – najlepiej dwiema równolegle.
Ułożyć
w słoiku i zalać olejem- rzepakowym z pierwszego tłoczenia lub lnianym wymieszanym z 4 - 6 łyżkami octu ze śliwek, do słoika
włożyć kilka śliwek z octu (ja dodałam 20 połówek). Odstawić do lodówki na 2-3 dni.
polecam
inne dania ze śledziem w roli głównej:
oraz
dania wigilijne
smakowite:)
OdpowiedzUsuńskusze sie ;)
OdpowiedzUsuńale pyszne!
OdpowiedzUsuńDobry śledzik zawsze smakuje:)
OdpowiedzUsuńnapisz co to sa szalotki bananowe, bo szalotki to wiem, banany tez ale bananowe szalotki to jeszcze nie spotkalam, ze co? ze wygiete ???? :D
OdpowiedzUsuńa sledzie wygladaja tak ze zeżarłabym z talerzem
napisz co to sa szalotki bananowe, bo szalotki to wiem, banany tez ale bananowe szalotki to jeszcze nie spotkalam, ze co? ze wygiete ???? :D
OdpowiedzUsuńa sledzie wygladaja tak ze zeżarłabym z talerzem
rodzaj szalotki, jest ona łagodna. Spotkałaś tylko nie zwróciłaś uwagi - to takie podłużne szalotki - i proste a nie wygięte :)
Usuńdzieki:)
UsuńPyszny przepis, pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń