Na zakończenie warsztatów otrzymaliśmy „tajemnicze skrzynki” – w których znajdowały się produkty z Makro.
W
zestawie znajdowały się:
kawa- Rioba,
syrop
cynamonowy - Rioba,
cynamon
mielony - Horeca,
kora
cynamonu - Horeca,
biszkopty
do tiramisu - Fine Food,
pierniki
okrągłe podlane czekoladą i oblane lukrem - Fine Food,
orzechy
włoskie.
Poproszono
nas abyśmy przygotowali coś z wykorzystaniem jak największej ilości podanych składników.
Wymyśliłam
deser w stylu tiramisu – zasugerowałam się biszkoptami.
Przygotowałam
deser kawowo cynamonowy.
Proporcje
na 4 porcje:
- 4 pierniki okrągłe,
- 4 łyżki brandy,
- 6 biszkoptów,
- czubata łyżka kawy,
- 1 duża gruszka,
- kawałek kory cynamonu,
- 100 ml białego wina,
- 6 orzechów włoskich,
- 2 żółtka,
- 1 łyżka cukru pudru,
- 230 ml śmietany kremówki,
- 250 gram mascarpone,
- 100 ml mocnego naparu herbaty,
- 1-2 łyżki syropu cynamonowego,
- cynamon mielony.
Gruszki
obrać, pokroić w ćwiartki, wyjąć gniazda nasienne włożyć do garnka z winem i kawałkiem
kory cynamonu. Zagotować, gotować aż gruszki będą półmiękkie. Ostudzić,
osączyć, pokroić.
Zagotować
130 ml śmietany i zaparzyć w niej kawę, przestudzić, przecedzić. Ubić 100 ml
śmietany.
Orzechy
posiekać.
Żółtka
(z jajek wcześniej sparzonych) utrzeć z cukrem. Do utartych żółtek dodać
śmietanę kawową, ubitą śmietanę, mascarpone – delikatnie, ale dokładnie
wymieszać. Pierniki przekroić w poprzek – potrzebne nam są tylko doły pierników
oblane czekoladą. Ułożyć pierniki czekoladą do dołu, nasączyć brandy. Na
piernikach ułożyć krem, kawałki gruszek, trochę orzechów, przykryć kremem.
Biszkopty
namoczyć w wywarze herbaty wymieszanym z syropem cynamonowym. Układać na
kremie. Przykryć kremem i udekorować gruszkami, orzechami i cynamonem.
ale pysznie!
OdpowiedzUsuńO matko jedyno!!!!!!!:))
OdpowiedzUsuńpiękne;)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuń