Przepis
na biszkopt znowu z „Kuchni
Polskiej”,
pod redakcją Stanisława Bergera.
- Ciasto:
- 250
g maku,
- 8
jajek,
- 230
g cukru,
- 60
g bułki tartej,
- 3
łyżki mielonych migdałów,
- wanilia,
- skórka
cytrynowa,
- 1
łyżka miodu wielokwiatowego lub lipowego,
- Krem
karmelowy:
- 3
żółtka,
- 2
łyżki cukru pudru,
- 2
łyżki cukru trzcinowego,
- 50
ml brandy,
- 2-3
łyżki wody,
- 500
g mascarpone
- Krem
czekoladowy:
- 3
żółtka,
- 2-3
łyżki cukru pudru,
- 50
gram gorzkiej czekolady,
- 50
ml brandy,
- 500
g mascarpone
Ciasto:
mak wypłukać, zalać litrem wrzącej wody i gotować na
najmniejszym ogniu 30 minut. Następnie porządnie odcedzić i
zemleć. Można kupić mak mielony i wówczas należy go tylko zalać
wrzątkiem. Mak wymieszać z miodem.
Białka
ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać szczyptę soli.
Żółtka
utrzeć z cukrem na pulchną masę, pod koniec ucierania dodać
startą skórkę ze sparzonej cytryny i wanilię.
Na
masę makową wysypać bułkę tartą, migdały, wyłożyć utarte
żółtka i białka. Delikatnie wymieszać. Przełożyć do
tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika
nagrzanego do 180 stopni. Piec około 40 minut. Odstawić do
ostygnięcia.
Krem
karmelowy: żółtka (oczywiście jajka przed rozbiciem muszą
być sparzone) utrzeć z cukrem na pulchna masę. Cukier trzcinowy
roztopić na patelni i zrumienić go, dodać brandy i wodę.
Zagotować, cukier musi być cały rozpuszczony. Do utartych żółtek
dodawać po trochę karmel cały czas ucierając. Następnie dodać
mascarpone i wymieszać
Krem
czekoladowy: żółtka (oczywiście jajka przed rozbiciem muszą
być sparzone) utrzeć z cukrem na pulchna masę. Czekoladę roztopić
w kąpieli wodnej, lekko przestudzić, dodać brandy i wymieszać. Do
utartych żółtek dodać czekoladę a następnie mascarpone i
wymieszać.
Biszkopt
przekroić na pół, pierwszą warstwę posmarować kremem
karmelowym, przykryć drugą warstwą i posmarować wierzch oraz boki
kremem czekoladowym. Przybrać wiórkami czekolady, karmelem…
Nie
używam mas cukrowych gdyż zabijają smak tortu.
na
Wigilię polecam również:
oraz
dania wigilijne
Do
tortu makowego z kremem karmelowym i czekoladowym Joasi polecam: Muscadel, WO
Paarl, RPA. Dostępne w sieci sklepów M&P Alkohole i Wina Świata, cena około
52 zł.
Czerwone
deserowe wino, nazywane także czarnym muscatem. Wino produkowane na zasadzie
porto ze szczepu muscadel. Nos urzeka dojrzałymi aromatami suszonych winogron,
wanilii, z dyskretnymi nutami kakao. Na podniebieniu dojrzałe, skoncentrowane,
soczyste z dyskretnie zaznaczoną słodyczą. Taka słodkość, jak tort Joasi wymaga
godnego słodkiego towarzysza, który będzie ujmować swoją słodyczą i strukturą, a
także nie zatraci się w smaku. I właśnie takim winem jest „Czarny Muscadel”.
Smacznego!!!
Specjalistka
ds. wina Bernadeta Jarosz
P.S.
Gdy mamy na talerzu słodkie desery, gdzie pojawiają się kremy
karmelowe,
czekolada, orzechy to jedynym słusznym winem do part są wina wzmacniane.
jest rozkosznie makowy, cudny
OdpowiedzUsuńTorcik makowy to jest to!!:))
OdpowiedzUsuńlubie makowe torciki :)
OdpowiedzUsuńSmakowicie się prezentuje! Zapraszamy do konkursu, do wygrania książka kucharska Roberta Makłowicza wraz z autografem! http://domowe-wypieki.blogspot.co.uk/2012/12/konkurs.html
OdpowiedzUsuńŁał, wygląda imponująco...
OdpowiedzUsuńPodany przepis ma jaka średnicę blachy jest przewidziany?
OdpowiedzUsuńtu użyłam tortownicę o średnicy 26 cm :)
UsuńA karmel do pierwszejmasy ma być wystudzonu
OdpowiedzUsuńkarmelu nie studzimy, małym strumieniem wlewamy do żółtek :) pozdrawiam
Usuń