Udało nam się przygotować:
-
Suflet grzybowy
-
Sandwich ze smażonego pstrąga na risotto z szafranem
-
Pieczony schab aromatyzowany kminkiem na sosie gruszkowym z puree z ziemniaków
z cebulą i gorczycą
-
Galaretka z białego wina aromatyzowana przyprawami z kremem jajecznym
Przyrządzone
potrawy degustowaliśmy wspólnie popijając winem. I tu już można było nadrobić zaległości w rozmowach....
Na zakończenie wraz życzeniami otrzymaliśmy "tajemnicze skrzynki".
Bardzo dziękujemy za wspaniałe warsztaty i możliwość spotkania z Kurtem Schellerem oraz Szefami Kuchni z Makro.
Bardzo dziękujemy za wspaniałe warsztaty i możliwość spotkania z Kurtem Schellerem oraz Szefami Kuchni z Makro.
Dzisiaj
przepis na
Galaretka z białego
wina aromatyzowana przyprawami z kremem jajecznym.
Składniki
na 8 porcji:
Baza:
-
150 ml białego wina, słodkiego
-
50 ml brandy
-
100 ml świeżego soku pomarańczowego
-
6 goździków
-
1 gwiazdka anyżu
-
50 gram białego cukru
-
10 gram żelatyny lub 4 listki
-
6 biszkoptów średniej wielkości
-
150 gram dżemu malinowego lub konfitury
Krem:
-
4 jaja ( żółtko)
-
80 gram cukru pudru
-
50 gram mąki
-
425 ml mleka
-
odrobina skórki pomarańczowej
Bita
śmietana do dekoracji.
Przygotowanie:
Galaretka:
W
małym naczyniu zagotuj, wino, brandy, sok z przyprawami i cukrem. Mieszaj aby
cukier dobrze się rozpuścił i pozostaw na niewielkim ogniu przez około 5 minut.
W osobnym naczyniu przygotuj żelatynę zgodnie z przepisem na opakowaniu ( w
zimnej wodzie). Po chwili całość połącz i wymieszaj na jednolita masę.
Biszkopty ułóż w naczyniu w dowolnej formie i zalej wyżej przygotowaną
galaretką. Odstaw do wystygnięcia.
Krem:
Przesiej
cukier puder i mąkę. W osobnym naczyniu
wymieszaj dokładnie żółtka z cukrem pudrem, następnie dodaj mąkę i wymieszaj
całość na jednolitą, dość gęstą
masę. W osobnym naczyniu doprowadź do wrzenia mleko ze skórką cytrynową. Mleko powoli łącz z uprzednio przygotowaną
masą . Powstałą masę doprowadź do wrzenia na wolnym ogniu, cały czas mieszając
do momentu aż zgęstnieje. Ważne aby masa
była gęsta i jednolicie gładka.
Dżem
lub konfiturę wyłóż na zsiadłą galaretkę a następnie krem. Całość udekoruj bitą
śmietaną.
Kilka zdjęć udostępnione przez Makro.
jak zwykle świetnie mi się z Tobą, Joasiu, gotowało :) do następnego !
OdpowiedzUsuńz wzajemnością, z wzajemnością Izo :)
Usuń