poniedziałek, 31 grudnia 2012

Warsztaty z Kurtem Schellerem w Makro - część I

Przed Świętami Bożego Narodzenia Akademia Efektywnej Przedsiębiorczości Makro zorganizowała warsztaty dla blogerów z udziałem Mistrza Kurta Schellera. Gotowanie pod okiem Mistrza to dla nas wielka przyjemność a jednocześnie wyzwanie gdyż Mistrz jest bardzo wymagający... i lubi ciszę w kuchni a w naszym towarzystwie czasem to naprawdę wielkie wyzwanie ;)  Jest tyle tematów do omówienia... Ale na szczęście udało się nas poskromić i większość energii skierowaliśmy na gotowanie.



Udało nam się przygotować:

- Suflet grzybowy

- Sandwich ze smażonego pstrąga na risotto z szafranem

- Pieczony schab aromatyzowany kminkiem na sosie gruszkowym z puree z ziemniaków z cebulą i gorczycą

- Galaretka z białego wina aromatyzowana przyprawami z kremem jajecznym

Przyrządzone potrawy degustowaliśmy wspólnie popijając winem. I tu już można było nadrobić zaległości w rozmowach....
Na zakończenie wraz  życzeniami otrzymaliśmy "tajemnicze skrzynki". 

Bardzo dziękujemy za wspaniałe warsztaty i możliwość spotkania z Kurtem Schellerem oraz Szefami Kuchni z Makro.

Dzisiaj przepis na
Galaretka z białego wina aromatyzowana przyprawami z kremem jajecznym.



Składniki na 8 porcji:

Baza:
- 150 ml białego wina, słodkiego
- 50 ml brandy
- 100 ml świeżego soku pomarańczowego
- 6 goździków
- 1 gwiazdka anyżu
- 50 gram białego cukru
- 10 gram żelatyny lub 4 listki
- 6 biszkoptów średniej wielkości
- 150 gram dżemu malinowego lub konfitury

Krem:
- 4 jaja ( żółtko)
- 80 gram cukru pudru
- 50 gram mąki
- 425 ml mleka
- odrobina skórki pomarańczowej

Bita śmietana do dekoracji.

Przygotowanie:
Galaretka:
W małym naczyniu zagotuj, wino, brandy, sok z przyprawami i cukrem. Mieszaj aby cukier dobrze się rozpuścił i pozostaw na niewielkim ogniu przez około 5 minut. W osobnym naczyniu przygotuj żelatynę zgodnie z przepisem na opakowaniu ( w zimnej wodzie). Po chwili całość połącz i wymieszaj na jednolita masę. Biszkopty ułóż w naczyniu w dowolnej formie i zalej wyżej przygotowaną galaretką. Odstaw do wystygnięcia. 
Krem:
Przesiej cukier puder i mąkę.  W osobnym naczyniu wymieszaj dokładnie żółtka z cukrem pudrem, następnie dodaj mąkę i wymieszaj całość  na jednolitą, dość gęstą masę.  W osobnym naczyniu doprowadź  do wrzenia mleko ze skórką cytrynową.  Mleko powoli łącz z uprzednio przygotowaną masą . Powstałą masę doprowadź do wrzenia na wolnym ogniu, cały czas mieszając do momentu aż  zgęstnieje. Ważne aby masa była gęsta i jednolicie gładka.

Dżem lub konfiturę wyłóż na zsiadłą galaretkę a następnie krem. Całość udekoruj bitą śmietaną.

Kilka zdjęć udostępnione przez Makro.



2 komentarze:

  1. jak zwykle świetnie mi się z Tobą, Joasiu, gotowało :) do następnego !

    OdpowiedzUsuń