Pasquier
Desvignes jest jednym z negocjantów we Francji (w szczególności w Dolinie
Rodanu, Burgundii, Beaujolais, Chablis), który zajmuje się produkcją wina. Wina
wychodzące pod patronatem Pasquier
Desvignes, są produkowane z winnic należących do Firmy, jak także z win
skupianych od okolicznych mniejszych producentów. Selekcja i skup wina odbywa
się tutaj pod czujnym okiem Pani Sylvie
Metay a działania operacyjne firmy pod nadzorem Pana Franck Metay.
W
Makro C&C można znaleźć, kilka win właśnie od tego producenta.
Bourgogne
2011, Chardonnay, AOC Bourgogne
Dostępne
w Makro C&C, cena około 30 zł
Białe
wytrawne wino, o jasno-słomkowej barwie z srebrnymi refleksami. Na nosie ujmuje
subtelnymi nutami białych kwiatów, cytrusów. Doskonałe wino jako aperitif, a
także do ślimaków tak często goszczących na francuskim stole czy delikatnego
kurczaka w sosie śmietanowym.
Chablis 2011, AOC Chablis,
Grand Vin de Bourgogne
Dostępne
w Makro C&C, cena około 40 zł
Białe
wytrawne wino zrobione w 100% ze szczepu chardonnay. Przyjemny, subtelny nos z
akcentem soczystej gruszki. Na podniebieniu apetyczne, świeże z wyraźnie
zarysowaną mineralnością. Wino doskonałe do owoców morza, a także do dań na
bazie białych mięs w delikatnej, lekkiej oprawie.
Chablis
1 er Cru 2011, AOC Chablis 1er Cru, Grand Vin de Bourgogne
Dostępne
w Makro C&C, cena około 50 zł
Ujmuje
zielono-żółtym kolorem z srebrnymi refleksami. Na nosie dyskretne aromaty
świeżych wiosennych białych kwiatów z odrobiną nut tostowych. Na podniebieniu
skoncentrowane, mineralne maślanie
rozpływające się na podniebieniu. Doskonałe do dań na bazie ryb, owoców morza
czy risotta z grzybami. Doskonale komponuje się z sosem na bazie octu
balsamicznego.
Pozostałe
wina nie znajdują się jeszcze na polskim rynku. Mam nadzieję, że w najbliższym
czasie będzie
je można już znaleźć w Polsce.
Domaine du Terroir de Jocelyn
2011, AOP Macon Villages Blanc
Białe
wytrawne wino z regionu Beaujolais, zrobione w 100% z szczepu chardonnay .
Kolor jasno-słomkowy z srebrnymi refleksami. Nos to wiosenne aromaty białych
kwitów jabłoni. Na podniebieniu rześkie,
orzeźwiające z przyjemnym dość długim finiszem. Wino, które należy pić jako
aperitif czy w towarzystwie ryb w galarecie czy sałatką burgundzką.
La Screllerie 2011, AOC
Meursault, Grand Vin de Bourgogne
Doskonałe
chardonnay o wspaniałym kolorze płynnego złota. Na nosie ujmujące aromaty
prażonych migdałów, świeżych maślanych bułeczek. Tłuste, skoncentrowane,
leniwie rozpływające się na podniebieniu.
Doskonałe wino do grillowanej ryby, deski serów czy pieczonego dzikiego
ptactwa.
DME
Petites Nivodières 2011, AOC Brouilly
Czerwone
wytrawne wino powstało w 100% ze szczepu gamay (króla winorośli w regionie Beaujolais).
Kolor jasno czerwony z iskrzącymi srebrnymi refleksami. Nos elegancki, z
delikatnymi nutami
czereśni i wiśni. Na podniebieniu lekkie z dobrą strukturą i doskonale
zarysowaną kwasowością, która jest niezbędna w połączeniach z potrawami. Wino o
takiej budowie obowiązkowo
powinno być obecne w każdej szanującej się restauracji.
Chateau de L’Abbaye Saint Laurent d’Arpayé 2010, AOC
Fleurie
Czerwone
wytrawne wino z szczepu gammay z regionu Beaujolais. Wino robione tradycyjną
metodą wykorzystywaną w Beaujolais (maceracja węglowa), w związku z tym
potencjał tego wina to od 1 do 3 lat. Nos ujmują świeże aromaty malin,
truskawki z odrobiną malwy w tle. Na podniebieniu subtelna, muślinowa faktura z
przyjemnym owocowym finiszem. Wino doskonałe do pieczonej szynki czy wołowiny.
Domaine Des Montillets 2011,
AOC Morgon
Czerwone
wytrawne wino, powstało ze szczepu gammay. Wino dla mężczyzn, tak często pada
opinia przy degustacji win z tego regionu, jednak czy na pewno? Nos skoncentrowany,
czaruje aromatami suszonych leśnych owoców. Na podniebieniu skoncentrowane,
zrównoważone o długim owocowym zakończeniu. Wino doskonałe do wieprzowiny,
kaczki, a także gulaszu z baraniny.
Victor Berard 2010, AOC
Nuits-Saint-Georges
Czerwone
wytrawne wino zrobione w 100% z szczepu pinot noir o dużym potencjale rozwoju w
przyszłości. Winnice znajdują się w północnej Burgundii na stokach Côte de
Nuits. Doskonały czerwony
intensywny kolor. Nos skoncentrowany, dystyngowany, czaruje aromatami czarnej porzeczki
i suszonymi leśnymi owocami. Na podniebieniu przyjemnie rozpływające się dające wrażenie
dobrze zrównoważonego wina o pluszowych taninach. Doskonałe do czerwonych mięs
dla mnie doskonałe zestawienie z Joasi http://krolestwogarow.blogspot.com/2012/11/karczek-cielecy-z-dzikiem-i-grzybami.html.
Specjalista
ds. wina Bernadeta Jarosz
Super wpis. Pozdrawiam i czekam na więcej.
OdpowiedzUsuń