Przepisów na tak zwany barszcz ukraiński, jest pewnie tyle ile osób go gotujących. Każdy ma swój ulubiony smak tego barszczu. Oto moja wersja.
- 700 g buraków,
- 3 marchewki,
- pietruszka,
- kawałek selera,
- 4-5 ziemniaków,
- 200-300 g kapusty włoskiej lub białej,
- 300 ml kwasu buraczanego,
- przecier pomidorowy do smaku – ja dodaję domowy, około 0,4 litra,
- 300 g fasoli – perłowa, jaś…
- sok z cytryny,
- cukier,
- sól,
- śmietana
- bulion mięsny lub warzywny - 1-1,5 litra
Fasolę
zalać zimną wodą, zagotować i odstawić na 3-4 godziny, po tym czasie fasolę
znowu gotować do miękkości.
Buraki
umyć, obciąć końce, zawinąć w folię i upiec w piekarniku nagrzanym do 180
stopni do miękkości.
Kapustę
poszatkować, natrzeć odrobiną soli i odstawić na parę minut. Marchewkę,
pietruszkę i selera pokroić w „zapałki” i ugotować al dente w niewielkiej ilości bulionu. Kartofle umyć, obrać pokroić w kostkę i ugotować w niewielkiej
ilości lekko osolonej wody. Kapustę odcisnąć i ugotować w niewielkiej ilości lekko
osolonej wody. Zawsze gotuję oddzielnie kartofle, kapustę i pozostałe warzywa.
Buraki
ostudzić, obrać i pokroić w zapałki.
Wszystkie
ugotowane warzywa przełożyć do jednego garnka,
zalać
bulionem (ja gotuję wywar z warzyw, można użyć bulionu drobiowego…), dodać przecier
pomidorowy, kwas buraczany i zagotować.
Doprawić do smaku, solą, sokiem z cytryny i cukrem. Można dodać pieprz.
Doprawić do smaku, solą, sokiem z cytryny i cukrem. Można dodać pieprz.
Podawać
z fasolą i śmietaną.
na każdą pogodę za oknem i na każdy stan ducha - w każdej ilości:-)
OdpowiedzUsuńWłaśnie nastawiłam zakwas buraczany, bo chodzi za mną ten barszczyk :)
OdpowiedzUsuń:D
Usuńuwielbiam buraczki pod każdą postacia :)
OdpowiedzUsuń