- 700 g surowego chorizo,
- wino czerwone wytrawne- do marynaty
- 200 g fasoli białej,
- 200 g fasoli czerwonej,
- 3 cebule,
- 4 ząbki czosnku,
- sól,
- 100 ml czerwonego wina wytrawnego,
- 500 g jarmużu,
- oliwa/olej do smażenia
Fasolę
namoczyć w zimnej wodzie i odstawić na noc. Chorizo ponakłuwać wykałaczką,
zalać winem przykryć i odstawić do lodówki na noc. Następnego dnia ugotować fasolę w wodzie w której się moczyła, w razie potrzeby
dolać niewielką ilość gorącej wody. Najlepiej ugotować ją w jak najmniejszej ilości
wody, tak aby nie wylewać smaku. Pod koniec gotowania posolić fasolę. Chorizo
wyjąć z wina i podsmażyć na oliwie. Cebulę pokroić w piórka (przeciąć na pół a
następnie w plasterki wzdłuż), poddusić na pozostałym tłuszczu po podsmażeniu
kiełbasy, lekko posolić a następnie dodać posiekany lub zmiażdżony czosnek.
Jarmuż
oczyścić, umyć, zblanszować w osolonej i ocukrzonej wodzie. Odsączyć.
Dno
gęsiarki wysmarować olejem. Włożyć do niej chorizo, dodać jarmuż i przykryć
duszoną cebulą. Wlać czerwone wino. Przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego
do 180 stopni na 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz