środa, 2 stycznia 2013

Chorizo z jarmużem i fasolą – zapiekanka



  • 700 g surowego chorizo,
  • wino czerwone wytrawne- do marynaty
  • 200 g fasoli białej,
  • 200 g fasoli czerwonej,
  • 3 cebule,
  • 4 ząbki czosnku,
  • sól,
  • 100 ml czerwonego wina wytrawnego,
  • 500 g jarmużu,
  • oliwa/olej do smażenia
Fasolę namoczyć w zimnej wodzie i odstawić na noc. Chorizo ponakłuwać wykałaczką, zalać winem przykryć i odstawić do lodówki na noc. Następnego dnia ugotować fasolę w  wodzie w której się moczyła, w razie potrzeby dolać niewielką ilość gorącej wody. Najlepiej ugotować ją w jak najmniejszej ilości wody, tak aby nie wylewać smaku. Pod koniec gotowania posolić fasolę. Chorizo wyjąć z wina i podsmażyć na oliwie. Cebulę pokroić w piórka (przeciąć na pół a następnie w plasterki wzdłuż), poddusić na pozostałym tłuszczu po podsmażeniu kiełbasy, lekko posolić a następnie dodać posiekany lub zmiażdżony czosnek.
Jarmuż oczyścić, umyć, zblanszować w osolonej i ocukrzonej wodzie. Odsączyć.
Dno gęsiarki wysmarować olejem. Włożyć do niej chorizo, dodać jarmuż i przykryć duszoną cebulą. Wlać czerwone wino. Przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz