niedziela, 27 stycznia 2013

Do Trzech Dych w Guccio Domagoj – inicjatywa winna



Z inicjatywy portalu winiarskiego DO TRZECH DYCH autorstwa Gabriela Matwiejczyka dla znajomych Gabrysia w zimowy, styczniowy wieczór w restauracji GUCCIO DOMAGOJ; ul. Suzina 8, Warszawa, odbyło się pierwsze z zapowiadanego cyklu spotkań o winie Do Trzech Dych. Było to spotkanie miłośników, dobrego jedzenia i odpowiednio dobranego do niego wina w nastrojowych wnętrzach restauracji i oczywiście wyśmienitym towarzystwie.

Gabryś pod opieką Beaty Arabadzić właścicielki Restauracji i Winiarni Guccio Domagoj wprowadzał licznie przybyłych gości w tajniki świata wina i kuchni chorwackiej. Wiedza, doświadczenie i miłość do win chorwackich Beaty przeniosły mnie do odległej słonecznej krainy, którą zapragnęłam bliżej poznać.
Winami, którymi ugościli nas Gospodarze spotkania było:


Graševina Kutjevo
Białe wytrawne wino o pięknym jasno słomkowym kolorze z srebrnymi refleksami. Nos świeży, ujmujący elegancją i szczodrością aromatów pogodnego bałkańskiego lata. Na podniebieniu, doskonale zrównoważone, orzeźwiające, długie z dobrze wyczuwalną pikantnością w zakończeniu. 


Doskonałe jako aperitif, a także doskonałe do Hrvatski tanjur - szynka długo dojrzewająca, biały i twardy ser oraz oliwki podane z bagietką, a także do owoców morza, które w Guccio Domagoj są podawane w każdy czwartek i piątek.


Arman Malvazija
Białe wytrawne wino w kolorze soczystej gruszki, powstało z rdzennego szczepu z Istry - malvaziji. Malvazija to szczep królujący na półwyspie i tutaj pokazuje swoją potęgę i moc. W tym przypadku to wino, które budzi naszą wyobraźnie i zabiera nas w daleką cytrusową, kandyzowaną, morską, słoną podróż. Podróż, która kończy się dojrzałymi aromatami trufli i powiewem czerwcowej kwitnącej akacji. Na podniebieniu cieliste, ekstraktywne z dość długim finiszem w porównaniu do skromnego początku wina. Wino, które skłania do głębokich przemyśleń i przywodzi na myśl interesujące wnioski. Wino idealne do owoców morza, a także do dań na bazie długo dojrzewających szynek.


Vranac Crnogorski 2009, czerwone wytrawne wino powstało z rdzennego szczepu z Czarnogóry. Czerwone wytrawne wino w kolorze soczystej czerwieni z lekkim fioletem w pierścieniu wina. Nos to czyste, szlachetne aromaty dojrzałych jeżyn, owoców wiśni. Na podniebieniu zrównoważone, dojrzałe z doskonale wtopiona słodyczą
owocu w kwasowość wina. W finiszu subtelnie zarysowana pikantność z przyjemnie zaznaczonymi garbnikami. Wino, które doskonale sprawdza się w zestawieniu z daniami mięsnymi. 

W czasie degustacji miałam możliwość picia tego wina do jagnięciny, genialnie przygotowanej prze kucharza restauracji. Było to jedno z tych połączeń, które nie wymaga zbędnych słów. Po prostu, trzeba tego spróbować.


Teran Arman to czerwone wytrawne wino, które powstało z rdzennego chorwackiego szczepu: teran. Szczep ten daje zazwyczaj wina o znacznej kwasowości, która może być przeszkodą dla miłośników krąglejszych win. W tym przypadku, jednak kwasowość
jest obecna na akceptowalnym poziomie i doskonale wyważonym w zestawieniu z potrawami. Wino w szacie intensywnego błyszczącego rubinu. Nos elegancki, skoncentrowany, mocny, rozwijający się z czasem. Na podniebieniu soczyste, apetyczne z miękkimi garbnikami, okiełznanymi przez obecność w beczce przez jeden rok. Długie wino, które idealnie będzie się komponować z tradycyjną kuchnia chorwacką jak: Pljeskavica z baraniny podane z aromatycznymi pieczonymi kartofelkami i ajvarem.

Spotkanie DO TRZECH DYCH w GUCCIO DOMAGOJ było spotkaniem, które w zimowy, śnieżny wieczór zabrało mnie w podróż do słonecznej Chorwacji. Mam nadzieje, że Gabryś i Beata będą nas, nie jeden raz zabierać w taką podróż Do Trzech Dych:).
Specjalistka ds. wina Bernadeta Jarosz, redakcja PK

1 komentarz: