Z
inicjatywy portalu winiarskiego DO TRZECH DYCH autorstwa Gabriela Matwiejczyka
dla znajomych Gabrysia w zimowy, styczniowy wieczór w restauracji GUCCIO
DOMAGOJ; ul. Suzina 8, Warszawa, odbyło się pierwsze z zapowiadanego cyklu
spotkań o winie Do Trzech Dych. Było to spotkanie miłośników, dobrego jedzenia i
odpowiednio dobranego do niego wina w nastrojowych wnętrzach restauracji i oczywiście
wyśmienitym towarzystwie.
Gabryś
pod opieką Beaty Arabadzić właścicielki Restauracji i Winiarni Guccio Domagoj wprowadzał
licznie przybyłych gości w tajniki świata wina i kuchni chorwackiej. Wiedza,
doświadczenie i miłość do win chorwackich Beaty przeniosły mnie do odległej słonecznej
krainy, którą zapragnęłam bliżej poznać.
Winami,
którymi ugościli nas Gospodarze spotkania było:
Graševina Kutjevo
Białe
wytrawne wino o pięknym jasno słomkowym kolorze z srebrnymi refleksami. Nos świeży,
ujmujący elegancją i szczodrością aromatów pogodnego bałkańskiego lata. Na podniebieniu,
doskonale zrównoważone, orzeźwiające, długie z dobrze wyczuwalną pikantnością w zakończeniu.
Doskonałe jako aperitif, a także doskonałe do Hrvatski tanjur - szynka długo dojrzewająca, biały i twardy ser oraz oliwki podane z bagietką, a także do owoców morza, które w Guccio Domagoj są podawane w każdy czwartek i piątek.
Arman Malvazija
Białe
wytrawne wino w kolorze soczystej gruszki, powstało z rdzennego szczepu z Istry
- malvaziji. Malvazija to szczep królujący na półwyspie i tutaj pokazuje swoją
potęgę i moc. W tym przypadku to wino, które budzi naszą wyobraźnie i zabiera
nas w daleką cytrusową, kandyzowaną, morską, słoną podróż. Podróż, która kończy
się dojrzałymi aromatami trufli i powiewem czerwcowej kwitnącej akacji. Na
podniebieniu cieliste, ekstraktywne z dość długim finiszem w porównaniu do
skromnego początku wina. Wino, które skłania do głębokich przemyśleń i
przywodzi na myśl interesujące wnioski. Wino idealne do owoców morza, a także
do dań na bazie długo dojrzewających szynek.
Vranac Crnogorski 2009, czerwone wytrawne wino powstało z rdzennego szczepu z Czarnogóry. Czerwone wytrawne wino w kolorze soczystej czerwieni z lekkim fioletem w pierścieniu wina. Nos to czyste, szlachetne aromaty dojrzałych jeżyn, owoców wiśni. Na podniebieniu zrównoważone, dojrzałe z doskonale wtopiona słodyczą
owocu
w kwasowość wina. W finiszu subtelnie zarysowana pikantność z przyjemnie zaznaczonymi
garbnikami. Wino, które doskonale sprawdza się w zestawieniu z daniami mięsnymi.
W czasie degustacji miałam możliwość picia tego wina do jagnięciny, genialnie
przygotowanej prze kucharza restauracji. Było to jedno z tych połączeń, które nie
wymaga zbędnych słów. Po prostu, trzeba tego spróbować.
Teran Arman to czerwone wytrawne wino, które powstało z rdzennego chorwackiego szczepu: teran. Szczep ten daje zazwyczaj wina o znacznej kwasowości, która może być przeszkodą dla miłośników krąglejszych win. W tym przypadku, jednak kwasowość
jest
obecna na akceptowalnym poziomie i doskonale wyważonym w zestawieniu z
potrawami. Wino w szacie intensywnego błyszczącego rubinu. Nos elegancki, skoncentrowany,
mocny, rozwijający się z czasem. Na podniebieniu soczyste, apetyczne z miękkimi
garbnikami, okiełznanymi przez obecność w beczce przez jeden rok. Długie wino,
które idealnie będzie się komponować z tradycyjną kuchnia chorwacką jak: Pljeskavica
z baraniny podane z aromatycznymi pieczonymi kartofelkami i ajvarem.
Spotkanie
DO TRZECH DYCH w GUCCIO DOMAGOJ było spotkaniem, które w zimowy, śnieżny
wieczór zabrało mnie w podróż do słonecznej Chorwacji. Mam nadzieje, że Gabryś
i Beata będą nas, nie jeden raz zabierać w taką podróż Do Trzech Dych:).
Specjalistka
ds. wina Bernadeta Jarosz, redakcja PK
:) Cieszymy, że sie podobało!
OdpowiedzUsuń