Harmonia
i Równowaga – klucz do doskonałości wina
Dzięki
Ci Boże za wzrok, węch, smak i za tą moją winną wrażliwość. Dzięki Ci, że w
środku zimy mogę zobaczyć czerwcowe promienie słońca na moich palcach, poczuć
znów zapach rozgniatanych kłosów żyta w dłoniach Dziadka i dotknąć Tego, co już
nie może być dotknięte.
A
to wszystko za sprawą dobrego wina, które przyjechało do zaśnieżonej Warszawy
15 stycznia 2013 roku do Hotelu Sheraton już IV raz z Gambero Rosso Vini
d’Italia tour 2013.
Magazyn Wino był organizatorem spotkania a Tomasz Prange Barczyński pełnił honory domu.
Magazyn Wino był organizatorem spotkania a Tomasz Prange Barczyński pełnił honory domu.
Podczas
jednej z dwóch komentowanych degustacji prowadzonych przez redaktora naczelnego
Gambero Rosso: Giuseppe Carrus, miałam możliwość zdegustowania 8 win:
Ca’del Magro 2010, DOC Custoza
Superiore, Monte del Frà, Veneto
Wino
powstało ze szczepu: garganega trebbiano w kolorze soczystej gruszki. Nos
elegancki, czarujący zapachem dojrzałego owocu mandarynki, gruszki. Na
podniebieniu tłuste, oleiste o bardzo dobrej fakturze, która spowodowała, że
przy zawartości alkoholu 13%, winno wydaje się „bezalkoholowe”, w tym dobrym
słowa znaczeniu. Wino, które chętnie piłabym do drobiu w różnych kulinarnych
interpretacjach. W kuchni Joanny zestawiłabym to wino z
Capo Martino 2010, Jermann,
Friuli Venezia Giulia
Białe
wytrawne wino, które powstało z czterech rdzennych włoskich szczepów. Tocai friulano
– szczep wywodzący się z regionu Friuli Venezia Giulia, nie ma nic wspólnego z
węgierskim szczepem pomimo podobnie brzmiącej nazwy. Ribolla gialla to następny
friuliański
szczep uprawiany tutaj już od XIV wieku. Malvasia istra to szczep należący do
rodziny „malvasia”, pierwsze ślady tego szczepu enolodzy doszukali się w
regionie Peloponezu. Picolit to kolejny autochtoniczny szczep, z którego
produkuje się wina słodkie. A wino stworzone z tych szczepów było w kolorze
jasnej słomki. Nos elegancki, dystyngowany. W bukiecie wina dobrze wyczuwalne
aromaty dojrzałych letnich owoców w zestawieniu z aromatami zbóż żyta. Na
podniebieniu doskonale zrównoważone z zaznaczonymi taninami. Wino, które z
przyjemnością spróbowałabym do egzotycznej kuchni tajskiej czy indyjskiej.
DOCG
Ruché di Castagnole Monferrato La Tradizione 2011, Montalbera, Piemont
Czerwone
wytrawne wino, które powstało z włoskiego autochtonicznego szczepu ruché z Piemontu.
Szczep, który odchodzi w zapomnienie jak stara zdarta płyta przebojów Sinatry. Kolor
to rubin z błyszczącymi srebrnymi refleksami. Nos urzekają aromaty leśnych
owoców z odrobiną ziołowych akcentów i zapachów sierpniowej kwiatowej rabaty.
Czyste, soczyste z pluszowymi garbnikami, doskonałe zrównoważone wino, które
mimo swojej lekkości i radości młodzieńczej ma już zapowiedź mądrego i wrażliwego
mężczyzny. Wino, które mnie zauroczyło i spowodowało, że straciłam przez moment
wątek prelekcji.
Chianti Classico II Puro Vign.
Casanowa Riserva 2008, Castello di Volpaia, Toscana
Czerwone
wytrawne wino, zrobione w 100% ze szczepu sangiovese. Nos to eleganckie aromaty
owoców wiśni, z delikatnym aromatem fiołków w tle. Na podniebieniu zrównoważone,
skoncentrowane z długim soczystym finiszem.
Rosso Piceno Superiore Roggio
del Filare 2008, Velenosi, Marche
Czerwone
wytrawne wino, zbudowane w 100% ze szczepu sangiovese. Nos elegancki, dyskretny
z dobrze wyczuwalnymi aromatami skóry, mokrej kory drzewa. Na podniebieniu
intensywne,
skoncentrowane, mięsiste z doskonale zarysowanym, długim finiszem.
Tullum
Bianco 2011, Feudo Antico, Abruzzo
Białe
wytrawne wino ze szczepu pecorino. Piękny jasno żółty kolor z srebrnymi
refleksami. Nos to uwodzicielskie, dyskretne aromaty dojrzałych owoców
brzoskwini, nektarynki. Na podniebieniu świeże, orzeźwiające, dające uczucie
lekkiego wina z odrobiną przyjemnej
goryczki
wyczuwalnej w finiszu wina. Doskonałe na aperitif a także, aby odświeżyć podniebienie
po długim obfitym posiłku.
Marmorelle
Rosso 2010, Tenute Rubino, Puglia
Czerwone
wytrawne wino o intensywnym czerwonym kolorze. Nos przyjemny, aromatyczny, bogaty
w nuty leśnych owoców. Na podniebieniu doskonała bogata faktura z przyjemnym soczystym
owocem, doskonale zrównoważone.
Nero
d’Avola 2010, D’Alessandro, Sicilia
Szczep
nero d’avola zawsze przywodzi mi na myśl, dobre wina i ciekawych ludzi
spotkanych na mojej winnej drodze związanej z winami włoskimi. I to wino
pozostanie w mojej pamięci
jako
doskonałe czerwone wytrawne wino z odrobiną nieuniknione sycylijskiej słodyczy wynikającej
z gorącego klimatu tego regionu. Nos jak zawsze szczodry, ujmujący swym bogactwem
i różnorodnością. Na podniebieniu harmonijne, dobrze ułożone, z długim soczystym
owocem zachęcającym do sięgnięcia po drugi degustacyjny test. Wino, które swym
charakterem doskonale sprawdzi się z daniami z dziczyzny a w przypadku kuchni
Joanny
niezastąpiony towarzysz u boku: http://krolestwogarow.blogspot.com/2012/11/karczek-cielecy-z-dzikiem-i-grzybami.html.
Doskonałe
wina, profesjonalnie przeprowadzona degustacja i niezapomniany czas spędzony w
wyśmienitym towarzystwie to IV edycja Gambero Rosso Vini d’Italia tour 2013 w
Warszawie.
Specjalistka
ds. wina Bernadeta Jarosz
Gambero
Rosso ( czyli czerwone krewetki ) narodził się w 1986 roku jako kilkustronicowy
dodatek do gazety Il Manifesto .
Założycielem
był Steano Bonili – jeden z prekursorów ruch Slow Food.
Od
1987 roku Gambero Rosso publikuje wpływowy przewodnik po winach włoskich Vini
d’Italia. Obecnie jest to koncern który oprócz przewodnika wydaje miesięcznik ,
posiada własny kanał telewizyjny , prowadzi Città del Gusto (czyli miasta smaku
) w których skład wchodzą restauracje, winiarnie szkoły kulinarne.
Od
2012 ukazują się cyfrowe wersje: Vini d'Italia Aplikacje dostępne
są dla: Apple iPhone, Samsung Apps, Google Play, Amazon Appstore i Windows 8.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz