sobota, 19 stycznia 2013

Gambero Rosso Vini d’Italia tour 2013 – Warszawa 15.I.2013




Harmonia i Równowaga – klucz do doskonałości wina

Dzięki Ci Boże za wzrok, węch, smak i za tą moją winną wrażliwość. Dzięki Ci, że w środku zimy mogę zobaczyć czerwcowe promienie słońca na moich palcach, poczuć znów zapach rozgniatanych kłosów żyta w dłoniach Dziadka i dotknąć Tego, co już nie może być dotknięte.
A to wszystko za sprawą dobrego wina, które przyjechało do zaśnieżonej Warszawy 15 stycznia 2013 roku do Hotelu Sheraton już IV raz z Gambero Rosso Vini d’Italia tour 2013.

Magazyn Wino był organizatorem spotkania a Tomasz Prange Barczyński pełnił honory domu.


Podczas jednej z dwóch komentowanych degustacji prowadzonych przez redaktora naczelnego Gambero Rosso: Giuseppe Carrus, miałam możliwość zdegustowania 8 win:

Ca’del Magro 2010, DOC Custoza Superiore, Monte del Frà, Veneto 
Wino powstało ze szczepu: garganega trebbiano w kolorze soczystej gruszki. Nos elegancki, czarujący zapachem dojrzałego owocu mandarynki, gruszki. Na podniebieniu tłuste, oleiste o bardzo dobrej fakturze, która spowodowała, że przy zawartości alkoholu 13%, winno wydaje się „bezalkoholowe”, w tym dobrym słowa znaczeniu. Wino, które chętnie piłabym do drobiu w różnych kulinarnych interpretacjach. W kuchni Joanny zestawiłabym to wino z

Capo Martino 2010, Jermann, Friuli Venezia Giulia 
Białe wytrawne wino, które powstało z czterech rdzennych włoskich szczepów. Tocai friulano – szczep wywodzący się z regionu Friuli Venezia Giulia, nie ma nic wspólnego z węgierskim szczepem pomimo podobnie brzmiącej nazwy. Ribolla gialla to następny
friuliański szczep uprawiany tutaj już od XIV wieku. Malvasia istra to szczep należący do rodziny „malvasia”, pierwsze ślady tego szczepu enolodzy doszukali się w regionie Peloponezu. Picolit to kolejny autochtoniczny szczep, z którego produkuje się wina słodkie. A wino stworzone z tych szczepów było w kolorze jasnej słomki. Nos elegancki, dystyngowany. W bukiecie wina dobrze wyczuwalne aromaty dojrzałych letnich owoców w zestawieniu z aromatami zbóż żyta. Na podniebieniu doskonale zrównoważone z zaznaczonymi taninami. Wino, które z przyjemnością spróbowałabym do egzotycznej kuchni tajskiej czy indyjskiej.

DOCG Ruché di Castagnole Monferrato La Tradizione 2011, Montalbera, Piemont 
Czerwone wytrawne wino, które powstało z włoskiego autochtonicznego szczepu ruché z Piemontu. Szczep, który odchodzi w zapomnienie jak stara zdarta płyta przebojów Sinatry. Kolor to rubin z błyszczącymi srebrnymi refleksami. Nos urzekają aromaty leśnych owoców z odrobiną ziołowych akcentów i zapachów sierpniowej kwiatowej rabaty. Czyste, soczyste z pluszowymi garbnikami, doskonałe zrównoważone wino, które mimo swojej lekkości i radości młodzieńczej ma już zapowiedź mądrego i wrażliwego mężczyzny. Wino, które mnie zauroczyło i spowodowało, że straciłam przez moment wątek prelekcji.

Chianti Classico II Puro Vign. Casanowa Riserva 2008, Castello di Volpaia, Toscana
Czerwone wytrawne wino, zrobione w 100% ze szczepu sangiovese. Nos to eleganckie aromaty owoców wiśni, z delikatnym aromatem fiołków w tle. Na podniebieniu zrównoważone, skoncentrowane z długim soczystym finiszem.

Rosso Piceno Superiore Roggio del Filare 2008, Velenosi, Marche
Czerwone wytrawne wino, zbudowane w 100% ze szczepu sangiovese. Nos elegancki, dyskretny z dobrze wyczuwalnymi aromatami skóry, mokrej kory drzewa. Na podniebieniu
intensywne, skoncentrowane, mięsiste z doskonale zarysowanym, długim finiszem.

Tullum Bianco 2011, Feudo Antico, Abruzzo
Białe wytrawne wino ze szczepu pecorino. Piękny jasno żółty kolor z srebrnymi refleksami. Nos to uwodzicielskie, dyskretne aromaty dojrzałych owoców brzoskwini, nektarynki. Na podniebieniu świeże, orzeźwiające, dające uczucie lekkiego wina z odrobiną przyjemnej
goryczki wyczuwalnej w finiszu wina. Doskonałe na aperitif a także, aby odświeżyć podniebienie po długim obfitym posiłku.

Marmorelle Rosso 2010, Tenute Rubino, Puglia 
Czerwone wytrawne wino o intensywnym czerwonym kolorze. Nos przyjemny, aromatyczny, bogaty w nuty leśnych owoców. Na podniebieniu doskonała bogata faktura z przyjemnym soczystym owocem, doskonale zrównoważone.

Nero d’Avola 2010, D’Alessandro, Sicilia
Szczep nero d’avola zawsze przywodzi mi na myśl, dobre wina i ciekawych ludzi spotkanych na mojej winnej drodze związanej z winami włoskimi. I to wino pozostanie w mojej pamięci
jako doskonałe czerwone wytrawne wino z odrobiną nieuniknione sycylijskiej słodyczy wynikającej z gorącego klimatu tego regionu. Nos jak zawsze szczodry, ujmujący swym bogactwem i różnorodnością. Na podniebieniu harmonijne, dobrze ułożone, z długim soczystym owocem zachęcającym do sięgnięcia po drugi degustacyjny test. Wino, które swym charakterem doskonale sprawdzi się z daniami z dziczyzny a w przypadku kuchni


Doskonałe wina, profesjonalnie przeprowadzona degustacja i niezapomniany czas spędzony w wyśmienitym towarzystwie to IV edycja Gambero Rosso Vini d’Italia tour 2013 w Warszawie.
Specjalistka ds. wina Bernadeta Jarosz



Gambero Rosso ( czyli czerwone krewetki ) narodził się w 1986 roku jako kilkustronicowy dodatek do gazety Il Manifesto .
Założycielem był Steano Bonili – jeden z prekursorów ruch Slow Food.
Od 1987 roku Gambero Rosso publikuje wpływowy przewodnik po winach włoskich Vini d’Italia. Obecnie jest to koncern który oprócz przewodnika wydaje miesięcznik , posiada własny kanał telewizyjny , prowadzi Città del Gusto (czyli miasta smaku ) w których skład wchodzą restauracje, winiarnie szkoły kulinarne.
Od 2012 ukazują się  cyfrowe wersje: Vini d'Italia  Aplikacje dostępne są dla: Apple iPhone, Samsung Apps, Google Play, Amazon Appstore i Windows 8.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz