- 600 g mięsa indyka lub kurczaka,
- 200 ml kaszy kuskus,
- 500 ml bulionu drobiowego,
- 2 cebule,
- olej,
- sól,
- pieprz świeżo mielony,
- nasiona kolendry świeżo mielone,
- ostra papryka lub chili w proszku,
- kilka ziarenek pieprzu czarnego,
- kilka ziarenek ziela angielskiego,
- łyżeczka nasion kolendry,
- 1 chilli,
- duża kapusta pekińska.
Mięso
indyka lub kurczaka (może być pierś, udziec…) umyć, osuszyć, zemleć. Cebulę pokroić
w drobną kostkę, poddusić na oleju. Kuskus wymieszać z łyżką oleju a następnie
zalać 200 ml gorącego bulionu, przykryć i odstawić na 5 minut.
Do
mięsa dodać kuskus, cebulę, sól, ½ łyżeczki pieprzu z kolendrą, ½ łyżeczki
ognistej mieszanki przypraw, dokładnie wymieszać.
Usunąć
z kapusty uszkodzone liście, naciąć wokół głąba i zdejmować delikatnie kolejne
liście, włożyć je do gotującej się wody na kilka minut ( 2-3), wyjąć, osączyć
Następnie
należy ściąć grube nerwy, cały czas uważając aby nie uszkodzić liści.
Na
liść kapusty kłaść trochę farszu, założyć brzegi do środka, zwinąć w rulon i
ułożyć w gęsiarce końcem zwinięcia do dołu. Ułożyć tak wszystkie gołąbki, dodać
pieprz ziarnisty, ziele angielskie i chilli, zalać pozostałym bulionem.
Gołąbki
przykryć liśćmi kapusty. Przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika nagrzanego
do 180 stopni na około godzinę.
Liście
kapusty ułożone na dnie i na wierzchu chronią gołąbki przed przypaleniem.
Mogę zjeść dzisiaj na obiad:)
OdpowiedzUsuńach jakie smaczne:) kocham gołąbeczki:D
OdpowiedzUsuń