- 500 ml śmietanki kremówki,
- chrzan,
- sok z cytryny,
- cukier,
- pełna łyżka żelatyny,
- 3 owoce granatu,
- 200 gram łososia wędzonego,
- 200 gram pstrąga wędzonego,
- ½ ogórka świeżego
½
pestek odcedzić i osuszyć ręcznikiem papierowym.
Śmietanę
zagotować, dodać chrzan, sok z cytryny i cukier. Nie podaję ilości ponieważ zależy
to od chrzanu jaki użyjemy i od tego jaką moc chrzanu lubimy. To samo z sokiem cytrynowym i cukrem – musimy doprawić
tak aby nam smakowało. Przecedzić przez sito. Do miseczki wsypać żelatynę i
wlać trochę podgrzanej masy śmietanowej, rozpuścić żelatynę a następnie dodać
ją do pozostałej śmietany, dokładnie zamieszać. Do ostudzonej masy dodać
osuszone pestki granatu – jeżeli ich nie osuszymy zabarwią śmietanę. Wylać
śmietanę do opłukanej w zimnej wodzie foremki – ja użyłam foremki o wymiarach 20x26
cm.
Odstawić
do zastygnięcia.
Ogórka
obrać ze skórki, wyciąć pestki i pokroić
w cienkie paski – julien. Z galaretki śmietanowo chrzanowej z granatami
wycinać odpowiednie kształty – kółka, kwadraty, prostokąty.
Układać
je bezpośrednio na półmisku lub na grzankach, bułce, krakersach. Na galaretce
kłaść kawałek ryby, następnie pestki granatu i ogórka.
Alez to efektownie wyglada!
OdpowiedzUsuńO matko jedyno!!!!:)
OdpowiedzUsuńAsiu - to musi być pyszne:)
OdpowiedzUsuń