Pierogi ruskie, z ziemniaków z serem. Nazwa pochodzi od Rusi Czerwonej (Galicji Wschodniej- północno zachodnia Ukraina i południowo wschodnia Polska) skąd się wywodzą. Ruskie nie od Rosji.
- 750 g ziemniaków,
- 250 g białego sera,
- 2 cebule,
- sól,
- pieprz,
- olej,
- 400 g mąki pszennej,
- 220 g ciepłej wody
Ziemniaki
dokładnie umyć (nie obierać) ugotować
do miękkości. Odlać wodę i odparować. Lekko przestudzić i przepuścić przez praskę
do ziemniaków. Ser zemleć. Cebulę posiekać i poddusić na oleju.
Ziemniaki,
ser i cebule wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
Mąkę
przesiać do miski, dodać szczyptę soli, wymieszać i wlać około 170 ml ciepłej
wody. Zagnieść. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić
na 10-15 minut aby odpoczęło. Ciasto wałkować. Układać na nim niewielkie porcje
masy ziemniaczano-serowej, przykrywać kawałkiem ciasta i wycinać pierogi
(każdy oczywiście robi i lepi pierogi tak jak lubi). Wrzucać do wrzącej
osolonej wody z odrobiną oleju, zamieszać, przykryć pokrywką. Gdy pierogi się
zagotują należy je wyjmować.
Podawać
z wody lub podsmażone.
Odsmażone pierogi ruskie są absolutna poezją! Chyba nie będę spała tej nocy. :-) Piękne. :-)
OdpowiedzUsuńto prawda :) dzięki :)
UsuńPycha!!
OdpowiedzUsuńtak, to jest pycha :)
Usuńtak, to jest pycha :)
Usuńoczywiscie ze podsmazone :) sama pycha i cebulka i skwareczki mmm
OdpowiedzUsuńnajlepsze podsmażone :)
Usuń