niedziela, 13 stycznia 2013

Pierogi z serem pomarańczowym




  • 500 gram sera białego,
  • 2 pomarańcze,
  • 2 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej,
  • 2 łyżki miodu płynnego wielokwiatowego,
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 300 gram mąki pszennej
  • 170 ml ciepłej wody,
  • sól
Pomarańcze dokładnie umyć, wysuszyć. Zetrzeć skórkę z ½ pomarańczy. Ser zmielić, wymieszać z miodem, skórką kandyzowaną i świeżą startą.
Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, wymieszać i wlać około 170 ml ciepłej wody (zamiast wody można użyć ciepłą maślankę). Zagnieść. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut aby odpoczęło. Ciasto wałkować podsypując mąką. Układać na nim niewielkie porcje serka, przykrywać kawałkiem ciasta i wycinać pierogi (każdy oczywiście robi i lepi pierogi tak jak lubi). Wrzucać do wrzącej osolonej wody z odrobiną oleju, zamieszać, przykryć pokrywką. Gdy pierogi się zagotują należy je wyjmować.
Na patelni rozpuścić cukier trzcinowy, gdy się  skarmelizuje wlać sok z dwóch pomarańczy i zagotować, gotować aż osiągniemy odpowiednią gęstość sosu – pamiętajmy, że gdy ostygnie będzie bardziej gęsty.
Pierogi polać sosem. Można posypać cukrem.


6 komentarzy: