Droga
może być prosta, kręta, długa, krótka. Można w życiu korzystać z wielu dróg,
ale co najważniejsze trzeba je przejść na swój sposób. A moja droga do Domaine
Laroche – jaka była?
Rozpoczęła
się po otrzymaniu planu wycieczki, na którą wybierałam się jesienią 2012 roku. Zerknęłam
na plan, przyjęłam do wiadomości i czekałam na spotkanie. Jak zawsze z mapą nawigacją
ustawioną na cel wizyty i z muzyką francuską nadawaną przez stacje radiową
Nostalgie
:) podążałam do Domaine Laroche z grupą przyjaciół. Wszystko szło zgodnie z
planem do momentu kiedy stanęliśmy przed siedzibą Firmy. Może wątpliwości w
nasze szczęście czy punktualność spowodowały, że pojechaliśmy dalej. A ta droga
zaprowadziła nas w ulicę koło zabytkowego Kościoła. Droga ta okazała się zbyt
wąska dla naszego samochodu i utknęliśmy. Po wielu próbach wyjechaliśmy z
pułapki zabytkowego przejścia koło Kościółka.
Jakie było nasze zdziwienie, gdy
po wielu wskazówkach mieszkańców dotarliśmy pod umówiony adres, było to
pierwsze miejsce do którego dojechaliśmy. Cytując słowa ks. Jana Twardowskiego:
„zgubiliśmy swoją drogę, lecz przecięta przeznaczeniem doprowadziła nas na
miejsce.” Miejsce, które uwiodło nas od pierwszego wejrzenia. Siedziba Domaine
Laroche mieści się w mieście Chablis w regionie o tej samej nazwie.
Chablis
to region winiarski we Francji zwany też "złotymi wrotami Burgundii",
to pas długości 16 i szerokości 10 kilometrów. Region ten jest wysunięty
najbardziej na północ z winnic znajdujących się w północnej Burgundii, 150 km
na południe od Paryża, sąsiad Szampanii i Côte d’Or.
Chablis
to synonim najlepszego białego wina produkowanego ze szczepu chardonnay. Piwnice
Domaine Laroche znajdują się w zabytkowym klasztorze Cystersów, którzy zamieszkiwali
te regiony Francji i właśnie Oni byli prekursorami uprawy winorośli i produkcji
wina. Domaine Laroche obecnie jest właścicielem tych zabytkowych budynków klasztoru.
W podziemiach Kościoła zakonu Cystersów znajdują się piwnice, gdzie dojrzewają zbiory
i są składowane zabytkowe butelki wina rodziny Laroche od 1850 roku. Należy
tutaj wspomnieć, że Laroche był pierwszym który użył drewnianych beczek do
produkcji wina w Chablis. Dzisiaj Domaine Laroche to 100 ha winnic, obejmujące
cztery kategorie wina: Petit Chablis, Chablis, Chablis Premier Cru, Chablis
Grand Cru.
Petit
Chablis oznacza, że winogrona rosną na płaskowyżu winnicy a wina tej klasy
należy spożywać od 6 miesięcy do 3 lat. Są to zazwyczaj wina rześkie, delikatne
z subtelnie zarysowanym aromatem białych kwiatów. Doskonałe jako aperitif czy
sałatek, koziego sera.
Chablis
Domaine Laroche obejmuje dwie trzecie całkowitej produkcji. Należy je spożywać w
ciągu 5 lat od zbiorów. Są to wina już o oszlifowanym charakterze często
określanym jako mineralny. Doskonałe do ryb, ślimaków, kurczaka w kremowych
sosach.
Chablis
Premier Cru to wina, które powstają z winorośli rosnących w najlepszych
częściach winnicy. Najlepiej je spożywać po 2 – 4 latach. Są to wina o kolorze
wpadającym w złoty kolor z bogatym aromatem dojrzałych gruszek, miodu i wanilii.
Wina, które spełniają się doskonale w połączeniu z foie gras, szczupakiem czy
gęsią.
Chablis
Gran Cru to wina, najlepsze z najlepszych Domaine Laroche. Należy je spożywać od
3 – 8 lat od zbiorów. A swój potencjał dojrzewania liczą na 10 lat a nawet
więcej w zależności od rocznika. Wina, które urzekają swoją złożonością i
tłustością. Doskonałe do
świątecznego
foie gras. A dobre lata ostatniej dekady to rok :
2002*,
2004, 2005*, 2006*, 2007, 2008 (* w szczególności udany rok).
Domaine
Laroche Grand Cru Les Blanchots 2005
Białe
wytrawne wino o pięknym złotym kolorze. Na nosie ujmują aromaty delikatnych i
eleganckich woni białych kwiatów z nutami wanilii. Na podniebieniu intensywne, skoncentrowane
z przyjemnym zmysłowym zakończeniem. Wspaniale harmonijne wino, które doskonale
sprawdzi się w połączeniu z kurczakiem w śmietankowym sosie, foie gras i z dojrzałymi
serami.
To
była moja droga do Domaine Laroche. A przy wspaniałym winie z Chablis rozmawia się
długo i bez zmęczenia słucha się niezwykłych opowieści ludzi, którzy żyją pasją
wina. I tworzy się własną drogę poznania Chablis.
Specjalistka
ds. wina Bernadeta Jarosz
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz