Szczodraki
– słodkie bułeczki pieczone na święto Trzech Króli. Pieczone w formie bułeczek,
rogali, spiralek, kółeczek …, były z nadzieniem z sera lub z kapustą z grzybami
lub bez nadzienia..
Ja
upiekłam słodkie bułeczki część bez nadzienia, a część z nadzieniem z konfiturą
z fig. Zrobiłam je oczywiście trochę po swojemu. Wyszły bardzo smaczne.
Przygotować
rozczyn: drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać do 150 gramów mąki, 100 mililitrów
letniego mleka. Wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Pozostałą
mąkę wsypać do miski, dodać rozczyn, podgrzane mleko i śmietanę, stopione masło,
cukier, sól i porządnie zagnieść. Ciasto ma być lśniące i gładkie, Następnie
dodać białka i dalej zagniatać. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce.
Następnie
z ciasta formować bułeczki, rogaliki…
Do
jednej z bułeczek należy włożyć migdał. Komu trafi się bułeczka z migdałem
zostaje „królem/królową” i ma prawo panować cały dzień i wszyscy powinni
spełniać jego/jej zachcianki.
Ja część szczodraków zrobiłam z nadzieniem z konfiturą z fig.
Kawałek
ciasta rozpłaszczyć na dłoni, na środku ułożyć jedną figę z konfitury a następnie
ciasto dokładnie zlepić formując kulę.
Przygotowane
bułeczki układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia, odstawiamy na
chwilę aby troszkę urosły, smarujemy roztrzepanym żółtkiem z łyżką mleka,
posypujemy migdałami.
Wstawiamy
do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20-30 minut.
Jeżeli
chcielibyśmy dodać do nich farsz z kapusty z grzybami to powinniśmy dać mniej
cukru – tylko 3 łyżki.
- 1 kg mąki,
- 1 szklanka mleka,
- 1 szklanka śmietany 36%,
- 250 g masła,
- 60 g drożdży,
- 100 g cukru,
- szczypta soli,
- 3 białka
- żółtko do smarowania bułeczek,
- 3 łyżki startych migdałów.
a ile trzeba tych migdałków, aby dłużej porządzić??:-)
OdpowiedzUsuńchyba trzeba czekać do następnego roku... ;(
Usuńa u mnie był placek Trzech Króli, też z migdałem :)
OdpowiedzUsuńi kto go znalazł?
UsuńMoja Mama takie bułeczki drożdżowe robiła:) Z nadzieniem albo bez. Zawsze pyszne były:) Najlepiej lubiłam takie bez niczego, ciepławe jeszcze, posmarowane masełkiem, które się delikatnie rozpływało:)
OdpowiedzUsuńa z dobrym miodem (takim z domowej pasieki) jakie dobre... :D
UsuńNo też dobre były:) Mama często je robiła, bo to było np. takie szybkie śniadanie przed wyjściem do szkoły:)
OdpowiedzUsuńa z nadzieniem świetna bułeczka na wynos- właśnie do szkoły czy pracy:)
Usuńbułki w różnej wersji, to jest to :)
OdpowiedzUsuń