czwartek, 3 stycznia 2013

Żurek



  • 1 kg płucek cielęcych,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • kawałek selera,
  • 2 garście grzybów suszonych,
  • 2 cebule,
  • 2 listki laurowe,
  • ziele angielskie,
  • pieprz czarny ziarnisty,
  • sól,
  • żurek w butelce,
  • śmietana
Płucka dokładnie wypłukać, odciąć tchawicę, włożyć do garnka, zalać zimną wodą, dodać obraną włoszczyznę, przyprawy i gotować około 1,5 godziny.
Wywar odcedzić. Płucka i grzyby wyjąć i odłożyć  – będą z nich pyszne paszteciki lub pierogi :) 
Do wywaru wlać żurek – nie dodaję żurku z torebki, najlepszy jest  z butelki… ja kupuję na targu, na Wolumenie, chociaż coraz trudniej. Zawsze wcześniej próbuję go czy jest dobry – czy jest kwaśny i smaczny.
Ponieważ bardzo lubię smak żuru dodaję 1 butelkę ale oczywiście można dać mniej, trzeba dolewać i próbować. Zagotować ciągle mieszając. Następnie dodać śmietanę 18 lub 22%. Śmietanę dodajemy do smaku – ja lubię dużo żuru i dużo śmietany.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz