- 1 kg płucek cielęcych,
- 2 marchewki,
- 1 pietruszka,
- kawałek selera,
- 2 garście grzybów suszonych,
- 2 cebule,
- 2 listki laurowe,
- ziele angielskie,
- pieprz czarny ziarnisty,
- sól,
- żurek w butelce,
- śmietana
Płucka
dokładnie wypłukać, odciąć tchawicę, włożyć do garnka, zalać zimną wodą, dodać obraną włoszczyznę,
przyprawy i gotować około 1,5 godziny.
Wywar
odcedzić. Płucka i grzyby wyjąć i odłożyć – będą z nich pyszne paszteciki lub pierogi :)
Do
wywaru wlać żurek – nie dodaję żurku z torebki, najlepszy jest z butelki… ja kupuję na targu, na Wolumenie,
chociaż coraz trudniej. Zawsze wcześniej próbuję go czy jest dobry – czy jest kwaśny
i smaczny.
Ponieważ
bardzo lubię smak żuru dodaję 1 butelkę ale oczywiście można dać mniej, trzeba dolewać
i próbować. Zagotować ciągle mieszając. Następnie dodać śmietanę 18 lub 22%. Śmietanę
dodajemy do smaku – ja lubię dużo żuru i dużo śmietany.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz