Quinta do Cardo Touriga Nacional
Reserve 2009, DOC Beiras, João Correa/ Nuno do Ó.
Czerwone
wytrawne wino zbudowane na bazie rdzennego portugalskiego szczepu: touriga nacional.
Kolor intensywny czerwony z fioletowymi refleksami w pierścieniu wina. Nos
elegancki,
przyjemny.
Na podniebieniu troszeczkę wycofane, rozwijające się powoli dające przyjemne
wrażenie owocowości w zakończeniu. Doskonale wino do zrazów zawijanych Joanny http://krolestwogarow.blogspot.com/2012/11/zrazy-zawijane-z-grzybami.html.
Julia
Kemper Touriga Nacional 2010, VQPRD Dão, Júlia de Melo Kemper and Vines &
Wines
Czerwone
wytrawne wino na bazie touriga nacional. Kolor intensywnej czerwieni. Nos
szlachetny, uwodzi aromatami dojrzałych jeżyn, przypraw i słodkiej wanilii. Na
podniebieniu
bogate,
maślane, z garbnikami wtopionymi w owocowość. Chętnie spróbowałabym tego wina w
połączeniu z rostbefem Joanny http://krolestwogarow.blogspot.com/2012/06/rostbef-z-trawa-zubrowa.html.
Cottas Reserva 2010, DOC Douro,
Quinta de Cottas
Czerwone
wytrawne wino na bazie rdzennych portugalskich szczepów: touriga nacional,
touriga franca i tinta roriz. Wino podane z butelki magnum (1,5 litra). Kolor intensywny
głęboki czerwony. Nos przyjemny, stonowany, czaruje owocowymi aromatami. Na
podniebieniu ułożone, skoncentrowane, doskonałe na długi wieczór we dwoje:)
Três Bagos Grande Escolha 2008,
DOC Douro, Lavradores de Feitoria
Czerwone
wytrawne wino na bazie: touriga nacional, tinta roriz, touriga franca i tinta
amarela. O intensywnym czerwonym kolorze. Nos szczodry, wielowymiarowy,
owocowość dobrze zarysowana
na
ciężkich, słodkich aromatach beczki (wanilia, kawa). Na podniebieniu
skoncentrowane z solidnymi garbnikami i charakterną pikantnością w zakończeniu.
Wino, które doskonale będzie komponować się z karczkiem z dzika Joanny http://krolestwogarow.blogspot.com/2012/06/karczek-z-dzika.html.
Quinta
do Cachão 2007, DOC Douro, João Soares/Ana Urbano
Czerwone
wytrawne wino, zbudowane na bazie: touriga franca, touriga nacional i tinta
roriz. W kolorze intensywnego rubinu. Nos szlachetny, dystyngowany z dużym
wpływem owocowych aromatów z delikatnie zaznaczoną beczką w tle. Na podniebieniu
apetyczne, niezrównoważone (usta nie takie mocne jak obiecywał intensywny nos).
Pije się go z wielką przyjemnością, w gastronomi znajdzie wiele ciekawych
połączeń. W kuchni Joanny to wino zestawiłabym z karczkiem cielęcym http://krolestwogarow.blogspot.com/2012/11/karczek-cielecy-z
dzikiem-i-grzybami.html.
VT’
07 2007, DOC Douro, José Maria Calem
Czerwone
wytrawne wino, zbudowane na: touriga nacional, old vines, touriga franca. Kolor
intensywny, głęboki czerwony. Nos elegancki, subtelny charakterystyczny dla
szczepu touriga
nacional.
Na podniebieniu soczyste, apetyczne z dobrze zaznaczoną kwasowością, która doskonale
będzie się sprawdzać w zestawieniu z potrawami. Wino pije się z wielką
przyjemnością, znajdzie wiele par w gastronomi. Dla mnie wino, które widziałabym
u boku chorizo z jarmużem Joanny http://krolestwogarow.blogspot.com/2013/01/chorizo-z-jarmuzem-i-fasola-zapiekanka.html.
Calheiros Cruz Memórias Great
Reserve 2008, DOC Douro, Anselmo Mendes i Patricia Pereira
Czerwone
wytrawne wino, zbudowane na bazie: touriga nacional, tinta roriz, touriga
franca. Nos czarujący, przyjemny, wielowymiarowy. Na podniebieniu szczodre,
zrównoważone z wyrafinowanym posmakiem słodkiego tytoniu w zakończeniu.
Wino,
które zakończyło degustację bogatych i różnorodnych win portugalskich.
Mam
nadzieję, że Portugalia będzie nas odwiedzać co roku, a oferta w naszych
specjalistycznych sklepach poszerzy się o przedstawione w tym roku wina na „1
st Warsaw Annual Tasting of Portuguese
Wines”.
Specjalistka
ds. wina Bernadeta Jarosz
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz