czwartek, 21 lutego 2013

1 st Warsaw Annual Tasting of Portuguse Wines – część III




Quinta do Cardo Touriga Nacional Reserve 2009, DOC Beiras, João Correa/ Nuno do Ó.
Czerwone wytrawne wino zbudowane na bazie rdzennego portugalskiego szczepu: touriga nacional. Kolor intensywny czerwony z fioletowymi refleksami w pierścieniu wina. Nos elegancki,
przyjemny. Na podniebieniu troszeczkę wycofane, rozwijające się powoli dające przyjemne wrażenie owocowości w zakończeniu. Doskonale wino do zrazów zawijanych Joanny http://krolestwogarow.blogspot.com/2012/11/zrazy-zawijane-z-grzybami.html.

Julia Kemper Touriga Nacional 2010, VQPRD Dão, Júlia de Melo Kemper and Vines & Wines
Czerwone wytrawne wino na bazie touriga nacional. Kolor intensywnej czerwieni. Nos szlachetny, uwodzi aromatami dojrzałych  jeżyn, przypraw i słodkiej wanilii. Na podniebieniu
bogate, maślane, z garbnikami wtopionymi w owocowość. Chętnie spróbowałabym tego wina w połączeniu z rostbefem Joanny http://krolestwogarow.blogspot.com/2012/06/rostbef-z-trawa-zubrowa.html.

Cottas Reserva 2010, DOC Douro, Quinta de Cottas
Czerwone wytrawne wino na bazie rdzennych portugalskich szczepów: touriga nacional, touriga franca i tinta roriz. Wino podane z butelki magnum (1,5 litra). Kolor intensywny głęboki czerwony. Nos przyjemny, stonowany, czaruje owocowymi aromatami. Na podniebieniu ułożone, skoncentrowane, doskonałe na długi wieczór we dwoje:)

Três Bagos Grande Escolha 2008, DOC Douro, Lavradores de Feitoria
Czerwone wytrawne wino na bazie: touriga nacional, tinta roriz, touriga franca i tinta amarela. O intensywnym czerwonym kolorze. Nos szczodry, wielowymiarowy, owocowość dobrze zarysowana
na ciężkich, słodkich aromatach beczki (wanilia, kawa). Na podniebieniu skoncentrowane z solidnymi garbnikami i charakterną pikantnością w zakończeniu. Wino, które doskonale będzie komponować się z karczkiem z dzika Joanny http://krolestwogarow.blogspot.com/2012/06/karczek-z-dzika.html.

Quinta do Cachão 2007, DOC Douro, João Soares/Ana Urbano
Czerwone wytrawne wino, zbudowane na bazie: touriga franca, touriga nacional i tinta roriz. W kolorze intensywnego rubinu. Nos szlachetny, dystyngowany z dużym wpływem owocowych aromatów z delikatnie zaznaczoną beczką w tle. Na podniebieniu apetyczne, niezrównoważone (usta nie takie mocne jak obiecywał intensywny nos). Pije się go z wielką przyjemnością, w gastronomi znajdzie wiele ciekawych połączeń. W kuchni Joanny to wino zestawiłabym z karczkiem cielęcym http://krolestwogarow.blogspot.com/2012/11/karczek-cielecy-z dzikiem-i-grzybami.html.

VT’ 07 2007, DOC Douro, José Maria Calem
Czerwone wytrawne wino, zbudowane na: touriga nacional, old vines, touriga franca. Kolor intensywny, głęboki czerwony. Nos elegancki, subtelny charakterystyczny dla szczepu touriga
nacional. Na podniebieniu soczyste, apetyczne z dobrze zaznaczoną kwasowością, która doskonale będzie się sprawdzać w zestawieniu z potrawami. Wino pije się z wielką przyjemnością, znajdzie wiele par w gastronomi. Dla mnie wino, które widziałabym u boku chorizo z jarmużem Joanny http://krolestwogarow.blogspot.com/2013/01/chorizo-z-jarmuzem-i-fasola-zapiekanka.html.

Calheiros Cruz Memórias Great Reserve 2008, DOC Douro, Anselmo Mendes i Patricia Pereira
Czerwone wytrawne wino, zbudowane na bazie: touriga nacional, tinta roriz, touriga franca. Nos czarujący, przyjemny, wielowymiarowy. Na podniebieniu szczodre, zrównoważone z wyrafinowanym posmakiem słodkiego tytoniu w zakończeniu.
Wino, które zakończyło degustację bogatych i różnorodnych win portugalskich.

Mam nadzieję, że Portugalia będzie nas odwiedzać co roku, a oferta w naszych specjalistycznych sklepach poszerzy się o przedstawione w tym roku wina na „1 st Warsaw Annual Tasting of Portuguese
Wines”.
Specjalistka ds. wina Bernadeta Jarosz

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz