poniedziałek, 18 lutego 2013

1 st Warsaw Annual Tasting of Portuguese Wines – część I




15 lutego w Warszawie odbyło się pierwsze z serii zapowiadanych corocznych spotkań z winami portugalskimi. Patronat nad wydarzeniem “1 st Annual Tasting of Portuguese Wines” objęła firma Krosslink oraz Magazyn Wino. 

Seminarium degustacyjne prowadził Tomasz Prange-Barczyński Redaktor Naczelny Magazynu Wino.


Podczas seminarium mieliśmy okazję zdegustować 22 wina. Uczestnicy otrzymali bardzo starannie przygotowany katalog zawierający wykaz producentów oraz szczegółowy opis win, które będzie można spotkać na corocznych degustacjach w ramach “Annual Tasting of Portuguese Wines”.
Mówiąc o Portugali nie można mówić o komercji czy graniu pod publiczkę. Gdy inne kraje obsadzają swoje winnice międzynarodowymi szczepami, Portugalczycy pielęgnują swoją unikatowość i indywidualność szczepów. Kupując wina portugalskie ciężko znaleźć pośród nich wina robione z chardonnay, cabernet sauvignon czy merlot. Tutaj w Portugali królują takie szczepy jak: arinto, touriga nacional, tinta roriga.

Portugalia to dziś 249 000 ha winnic, 7,3 miliona hektolitrów wyprodukowanego, co roku wina (w tym 3,8 miliona jest eksportowane). Wina portugalskie podlegają ocenie klasyfikacji jakości: 26 DOC (najwyższa kategoria jakości), 4 IPR (wina starające się o status DOC) i 11 VR (wina regionalne).


Degustację rozpoczęliśmy od:

Murganheira Malvasia Fina Bruto 2006, Sparkling Wine Távora – Varosa, Prof. Orlando da Costa Lourenco.
Białe wytrawne musujące wino zrobione ze szczepu malvasia fina z regionu: Távora-Varosa. Kolor jasna słomka. Delikatna perlistość, orzeźwiające świeże wino, harmonijne doskonałe, jako aperitif, a
także na letnie spotkania na tarasie z grupą przyjaciół czy znajomych.

Casa da Senra 2012, DOC Vinho Vede, Eng. António Sousa
Białe wytrawne wino w 100% na bazie loureiro. Wino nazywane „winem zielonym”, ze względu na swój typ i charakter (wytrawne, lekko musujące, o niskiej zawartości alkoholu i stosunkowo wysokiej
kwasowości). Vinho Verde najlepiej smakuje za młodu. W tym przypadku to wino, które uderza przyjemną słodyczą, rześkością i delikatnością, troszeczkę odbiega od stylu zdefiniowanego dla win
zielonych. Na zakończeniu lekko wyczuwalna przyjemna zielona goryczka. Wino doskonałe do lekkich dań, gdzie występuje naturalna słoność potraw.

Conde Villar 2011, Regional Minho, Fernando Machado and Henrigue Lopez.
Białe wytrawne wino, zrobione w 100% z alvarinho. Nos świeży, przyjemny. Na podniebieniu apetyczne z wytrawnym atakiem, długie ujmujące swą mineralnością wino. Doskonałe do wszelkich
rybnych dań okraszone cytrusowymi smakami. Z wielką przyjemnością tego wina spróbowałabym z karpiem w galarecie Joanny http://krolestwogarow.blogspot.com/2012/12/karp-w-galarecie.html.

Beyra 2011, DOC Beira Interior, Rui Roboredo Madeira
Białe wytrawne wino zrobione ze szczepu: sira i fonte cal. Klarowne ze srebrnym połyskiem. Nos ostry, zwierzęcy, tak intensywny, że zdominował moje podniebienie. Wino zrównoważone,
poprawne technicznie, jednak to nie jest „my cup of tea”.

Quinta Dos Currais 2011, DOC Beira Interior, Vines & Vines
Białe wytrawne wino w 100% na bazie siria. Kolor to jasna słomka z błyszczącymi srebrnymi refleksami. Nos tradycyjny elegancki owoc (cytrusy, jabłka) świeży. Na podniebieniu wyczuwalny charakter produkcji (produkcja w tankach stalowych, bez dojrzewania w beczkach). Wino daje wrażenie cielistości i pulchności, które dominują jego styl. Wino, które z przyjemnością połączyłabym


Quinta das Marias Encruzado „Barricas” 2010, Peter Viktor Eckert
Białe wytrawne wino, które bazuje w 100% na encruzado (szczep, któremu czas sprzyja, wina z tego szczepu dobrze się starzeją). Nos zdominowany przez beczkę (wanilia, słodka kawa), przyjemny,
elegancki. Usta soczyste, skoncentrowane, cieliste, zrównoważone.


Zakończyło ono białą część degustacji win z Portugali.

Specjalistka ds. wina Bernadeta Jarosz

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz