15
lutego w Warszawie odbyło się pierwsze z serii zapowiadanych corocznych spotkań
z winami portugalskimi. Patronat nad wydarzeniem “1 st Annual Tasting of Portuguese
Wines” objęła firma Krosslink oraz Magazyn Wino.
Seminarium degustacyjne
prowadził Tomasz Prange-Barczyński Redaktor Naczelny Magazynu Wino.
Podczas
seminarium mieliśmy okazję zdegustować 22 wina. Uczestnicy otrzymali bardzo
starannie przygotowany katalog zawierający wykaz producentów oraz szczegółowy
opis win, które będzie można spotkać na corocznych degustacjach w ramach
“Annual Tasting of Portuguese Wines”.
Mówiąc
o Portugali nie można mówić o komercji czy graniu pod publiczkę. Gdy inne kraje
obsadzają swoje winnice międzynarodowymi szczepami, Portugalczycy pielęgnują
swoją unikatowość i indywidualność szczepów. Kupując wina portugalskie ciężko znaleźć
pośród nich wina robione z chardonnay, cabernet sauvignon czy merlot. Tutaj w
Portugali królują takie szczepy jak: arinto, touriga nacional, tinta roriga.
Portugalia
to dziś 249 000 ha winnic, 7,3 miliona hektolitrów wyprodukowanego, co roku
wina (w tym 3,8 miliona jest eksportowane). Wina portugalskie podlegają ocenie
klasyfikacji jakości: 26 DOC (najwyższa kategoria jakości), 4 IPR (wina starające
się o status DOC) i 11 VR (wina regionalne).
Degustację
rozpoczęliśmy od:
Murganheira
Malvasia Fina Bruto 2006, Sparkling Wine Távora – Varosa, Prof. Orlando da
Costa Lourenco.
Białe
wytrawne musujące wino zrobione ze szczepu malvasia fina z regionu: Távora-Varosa.
Kolor jasna słomka. Delikatna perlistość, orzeźwiające świeże wino, harmonijne doskonałe,
jako aperitif, a
także
na letnie spotkania na tarasie z grupą przyjaciół czy znajomych.
Casa da Senra 2012, DOC Vinho Vede, Eng. António Sousa
Białe
wytrawne wino w 100% na bazie loureiro. Wino nazywane „winem zielonym”, ze
względu na swój typ i charakter (wytrawne, lekko musujące, o niskiej zawartości
alkoholu i stosunkowo wysokiej
kwasowości).
Vinho Verde najlepiej smakuje za młodu. W tym przypadku to wino, które uderza przyjemną
słodyczą, rześkością i delikatnością, troszeczkę odbiega od stylu
zdefiniowanego dla win
zielonych.
Na zakończeniu lekko wyczuwalna przyjemna zielona goryczka. Wino doskonałe do
lekkich dań, gdzie występuje naturalna słoność potraw.
Conde Villar 2011, Regional
Minho, Fernando Machado and Henrigue Lopez.
Białe
wytrawne wino, zrobione w 100% z alvarinho. Nos świeży, przyjemny. Na
podniebieniu apetyczne z wytrawnym atakiem, długie ujmujące swą mineralnością
wino. Doskonałe do wszelkich
rybnych
dań okraszone cytrusowymi smakami. Z wielką przyjemnością tego wina
spróbowałabym z karpiem w galarecie Joanny http://krolestwogarow.blogspot.com/2012/12/karp-w-galarecie.html.
Beyra 2011, DOC Beira Interior,
Rui Roboredo Madeira
Białe
wytrawne wino zrobione ze szczepu: sira i fonte cal. Klarowne ze srebrnym
połyskiem. Nos ostry, zwierzęcy, tak intensywny, że zdominował moje
podniebienie. Wino zrównoważone,
poprawne
technicznie, jednak to nie jest „my cup of tea”.
Quinta Dos Currais 2011, DOC
Beira Interior, Vines & Vines
Białe
wytrawne wino w 100% na bazie siria. Kolor to jasna słomka z błyszczącymi
srebrnymi refleksami. Nos tradycyjny elegancki owoc (cytrusy, jabłka) świeży.
Na podniebieniu wyczuwalny charakter produkcji (produkcja w tankach stalowych,
bez dojrzewania w beczkach). Wino daje wrażenie cielistości i pulchności, które
dominują jego styl. Wino, które z przyjemnością połączyłabym
z
wędzonymi polędwiczkami wieprzowymi Joanny http://krolestwogarow.blogspot.com/2013/02/wedzone-poledwiczki-wieprzowe-wedzone.html.
Quinta
das Marias Encruzado „Barricas” 2010, Peter Viktor Eckert
Białe
wytrawne wino, które bazuje w 100% na encruzado (szczep, któremu czas sprzyja,
wina z tego szczepu dobrze się starzeją). Nos zdominowany przez beczkę
(wanilia, słodka kawa), przyjemny,
elegancki.
Usta soczyste, skoncentrowane, cieliste, zrównoważone.
Zakończyło
ono białą część degustacji win z Portugali.
Specjalistka
ds. wina Bernadeta Jarosz
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz