Czerwone
wytrawne wino na bazie szczepów: syrah, touriga nacional, alicate bouschet i
touriga franca. Barwa to ciemna czerwień z fioletowym odcieniem w pierścieniu
wina. Nos intensywny, elegancki z przewarzającymi aromatami czerwonych owoców
(jeżyn, wiśni). Na podniebieniu soczyste, tłuste z przyjemnym pikantnym
ziołowym finiszem. Wino, które urzeknie miłośników owocowej Portugali.
Pontval Touriga Nacional &
Trincadeira 2011, VR Alentejo, Paolo Nigra/ Dinis Goncalves
Czerwone
wytrawne wino na bazie touriga nacional i trincadeira. Czerwony intensywny
kolor. Na nosie daje znać o sobie beczka w której wino dojrzewało przez 6
miesięcy (aromaty wanilii, kokosu). Na
podniebieniu skoncentrowane, zrównoważone z gładkimi taninami.
Casa
da Urra 2009, VR Alentejo, Paolo Nigra.
Czerwone wytrawne wino na bazie rdzennych portugalskich szczepów: trincadeira, alfrocheiro, touriga national, aragones i alicante bouchet. Kolor intensywnej czerwieni z fioletowym odcieniem w pierścieniu, zanikającym powoli w miarę przebywania wina w kieliszku. Nos elegancki owocowy, intensywnieje wraz z napowietrzaniem wina. Usta pełne, aksamitne z przyjemną pluszową tanina zatopioną w owocowości. Wino, które zauroczy nie tylko miłośników win portugalskich. Doskonałe zapadające w pamięć smakowo- zapachową. Odpowiednie do łopatki jagnięcej Joanny http://krolestwogarow.blogspot.com/2012/07/opatka-jagnieca_31.html.
Czerwone wytrawne wino na bazie rdzennych portugalskich szczepów: trincadeira, alfrocheiro, touriga national, aragones i alicante bouchet. Kolor intensywnej czerwieni z fioletowym odcieniem w pierścieniu, zanikającym powoli w miarę przebywania wina w kieliszku. Nos elegancki owocowy, intensywnieje wraz z napowietrzaniem wina. Usta pełne, aksamitne z przyjemną pluszową tanina zatopioną w owocowości. Wino, które zauroczy nie tylko miłośników win portugalskich. Doskonałe zapadające w pamięć smakowo- zapachową. Odpowiednie do łopatki jagnięcej Joanny http://krolestwogarow.blogspot.com/2012/07/opatka-jagnieca_31.html.
Tapada
dos Coelheiros 2009, VR Alentejo, António Sararmago
Czerwone
wytrawne wino na bazie: cabernet sauvignon, trincadeira, aragonez. Kolor to
intensywna głęboka czerwień. Nos charakterystyczny, owocowy (jeżyna, aromaty
konfitur). Na podniebieniu skoncentrowane, mięsiste z miękkimi garbnikami. Czas życia przewidywany przez producenta to 10 lat.
Conde
de Serpa 2010, VR Alentejo
Czerwone
wytrawne wino na bazie: aragonês, trincadeira i alicante bouschet. Czerwony
intensywny kolor. Nos zdradza kontakt z beczką (wino spędziło 12 miesięcy w
beczce z francuskiego dębu i następnie 6 miesięcy w butelce zanim trafiło na
rynek), doskonale wyczuwalne słodkie aromaty wanilii. Na podniebieniu
skoncentrowane, owocowe, długi z przyjemnym zakończeniem.
Bastardo!
Red, Lisbona
Czerwone
półwytrawne wino na bazie aragonez, castelão. Kolor czerwony, intensywny. Nos elegancki,
czysty, owocowy. Na podniebieniu apetyczne, soczyste z przyjemnym owocowym zakończeniem.
Wino, które przyjemnie pije się w dobrym towarzystwie. Producent Wine With
Spirit, poprzez swoje wina chce nauczyć nas smakować je z potrzeby chwili, nastroju,
okazji. Nie mówi konsumentom z jakiego szczepu je wykonano. Nie mówi nam, że
dane wino jest zrobione z konkretnego
szczepu, lecz podpowiada nam wybór smaku w zależności od potrzeby. Główne
przesłanie Firmy zawarte jest w nazwie wina „Bastardo!” - co jest tłumaczone - ”
lepiej wypić za drania, niż użalać się nad sobą”. Muszę się zgodzić, że w tym
przesłaniu jest dużo życiowej prawdy. Wino to moim zdaniem powinno znaleźć się
w ofercie każdego sklepu winiarskiego.
Quinta Alorna Reserva 2010, VR
Tejo, Martta Reis Simões
Czerwone
wytrawne wino na bazie: touriga nacional i cabernet sauvignon. Kolor intensywny
czerwony. Nos zdominowany przez obecność międzynarodowego caberneta sauvignon
(czarna porzeczka, jeżyna) i leżakowanie w beczce przez 12 miesięcy. Dużo
wylewających się z kieliszka słodkich waniliowych aromatów. Na podniebieniu
ciężkie, trochę kanciaste nieułożone, może potrzebuje
jeszcze trochę czasu, aby pokazać zamysł winiarza.
Quinta
Sobreiro Cima Colheita Selecionada 2010, VR Trás-os-Montes, João Silva Sousa/
Francisco Baptista
Czerwone
wytrawne wino, które powstało na bazie dwóch międzynarodowych szczepów: syrah i
cabernet sauvignon. Barwa czerwona intensywna. Nos niewyszukany, trochę
ziemisty. Na podniebieniu
bez wyrazu, wycofane. Mnie taki typ Portugali nie przekonuje.
Valle
Pradinhos 2007, VR Trás-os-Montes, Rui Cunha Czerwone wytrawne wino na bazie:
touriga nacional, tinta amarela i cabernet sauvignon. Kolor to intensywna
czerwień z widocznym fioletowym odcieniem w pierścieniu wina. Nos słodki,
waniliowy zdominowany
przez charakter dębowej beczki, w której wino dojrzewało przez 20 miesięcy. Na podniebieniu
apetyczne, cieliste z jedwabnymi garbnikami, doskonały długi finisz. Chętnie spróbowałabym je z karczkiem cielęcym Joanny http://krolestwogarow.blogspot.com/2012/11/karczek-cielecy-z-dzikiem-i-grzybami.html.
Specjalistka
ds. wina Bernadeta Jarosz
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz