wtorek, 19 lutego 2013

1 st Warsaw Annual Tasting of Portuguese Wines – część II




 
Monte da Ravasqueira Vinha das Romãs 2010, VR Alentejo, Rui Reguinga.
Czerwone wytrawne wino na bazie szczepów: syrah, touriga nacional, alicate bouschet i touriga franca. Barwa to ciemna czerwień z fioletowym odcieniem w pierścieniu wina. Nos intensywny, elegancki z przewarzającymi aromatami czerwonych owoców (jeżyn, wiśni). Na podniebieniu soczyste, tłuste z przyjemnym pikantnym ziołowym finiszem. Wino, które urzeknie miłośników owocowej Portugali.

Pontval Touriga Nacional & Trincadeira 2011, VR Alentejo, Paolo Nigra/ Dinis Goncalves
Czerwone wytrawne wino na bazie touriga nacional i trincadeira. Czerwony intensywny kolor. Na nosie daje znać o sobie beczka w której wino dojrzewało przez 6 miesięcy (aromaty wanilii, kokosu). Na podniebieniu skoncentrowane, zrównoważone z gładkimi taninami.

Casa da Urra 2009, VR Alentejo, Paolo Nigra.
Czerwone wytrawne wino na bazie rdzennych portugalskich szczepów: trincadeira, alfrocheiro, touriga national, aragones i alicante bouchet. Kolor intensywnej czerwieni z fioletowym odcieniem w pierścieniu, zanikającym powoli w miarę przebywania wina w kieliszku. Nos elegancki owocowy, intensywnieje wraz z napowietrzaniem wina. Usta pełne, aksamitne z przyjemną pluszową tanina zatopioną w owocowości. Wino, które zauroczy nie tylko miłośników win portugalskich. Doskonałe zapadające w pamięć smakowo- zapachową. Odpowiednie do łopatki jagnięcej Joanny http://krolestwogarow.blogspot.com/2012/07/opatka-jagnieca_31.html.

Tapada dos Coelheiros 2009, VR Alentejo, António Sararmago
Czerwone wytrawne wino na bazie: cabernet sauvignon, trincadeira, aragonez. Kolor to intensywna głęboka czerwień. Nos charakterystyczny, owocowy (jeżyna, aromaty konfitur). Na podniebieniu skoncentrowane, mięsiste z miękkimi garbnikami. Czas życia przewidywany przez producenta to 10 lat.

Conde de Serpa 2010, VR Alentejo
Czerwone wytrawne wino na bazie: aragonês, trincadeira i alicante bouschet. Czerwony intensywny kolor. Nos zdradza kontakt z beczką (wino spędziło 12 miesięcy w beczce z francuskiego dębu i następnie 6 miesięcy w butelce zanim trafiło na rynek), doskonale wyczuwalne słodkie aromaty wanilii. Na podniebieniu skoncentrowane, owocowe, długi z przyjemnym zakończeniem.

Bastardo! Red, Lisbona
Czerwone półwytrawne wino na bazie aragonez, castelão. Kolor czerwony, intensywny. Nos elegancki, czysty, owocowy. Na podniebieniu apetyczne, soczyste z przyjemnym owocowym zakończeniem. Wino, które przyjemnie pije się w dobrym towarzystwie. Producent Wine With Spirit, poprzez swoje wina chce nauczyć nas smakować je z potrzeby chwili, nastroju, okazji. Nie mówi konsumentom z jakiego szczepu je wykonano. Nie mówi nam, że dane wino jest zrobione z  konkretnego szczepu, lecz podpowiada nam wybór smaku w zależności od potrzeby. Główne przesłanie Firmy zawarte jest w nazwie wina „Bastardo!” - co jest tłumaczone - ” lepiej wypić za drania, niż użalać się nad sobą”. Muszę się zgodzić, że w tym przesłaniu jest dużo życiowej prawdy. Wino to moim zdaniem powinno znaleźć się w ofercie każdego sklepu winiarskiego.

Quinta Alorna Reserva 2010, VR Tejo, Martta Reis Simões
Czerwone wytrawne wino na bazie: touriga nacional i cabernet sauvignon. Kolor intensywny czerwony. Nos zdominowany przez obecność międzynarodowego caberneta sauvignon (czarna porzeczka, jeżyna) i leżakowanie w beczce przez 12 miesięcy. Dużo wylewających się z kieliszka słodkich waniliowych aromatów. Na podniebieniu ciężkie, trochę kanciaste nieułożone, może potrzebuje jeszcze trochę czasu, aby pokazać zamysł winiarza.

Quinta Sobreiro Cima Colheita Selecionada 2010, VR Trás-os-Montes, João Silva Sousa/ Francisco Baptista
Czerwone wytrawne wino, które powstało na bazie dwóch międzynarodowych szczepów: syrah i cabernet sauvignon. Barwa czerwona intensywna. Nos niewyszukany, trochę ziemisty. Na podniebieniu bez wyrazu, wycofane. Mnie taki typ Portugali nie przekonuje.

Valle Pradinhos 2007, VR Trás-os-Montes, Rui Cunha Czerwone wytrawne wino na bazie: touriga nacional, tinta amarela i cabernet sauvignon. Kolor to intensywna czerwień z widocznym fioletowym odcieniem w pierścieniu wina. Nos słodki, waniliowy zdominowany przez charakter dębowej beczki, w której wino dojrzewało przez 20 miesięcy. Na podniebieniu apetyczne, cieliste z jedwabnymi garbnikami, doskonały długi finisz. Chętnie  spróbowałabym je z karczkiem cielęcym Joanny http://krolestwogarow.blogspot.com/2012/11/karczek-cielecy-z-dzikiem-i-grzybami.html.
Specjalistka ds. wina Bernadeta Jarosz

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz