„Nic
naprawdę nic nie pomoże, jeśli ty nie pomożesz dziś miłości (..)”. A jeżeli ktoś
sam nie może pomóc swej miłości to może warto wybrać się do Jury i stanąć na
drodze strzały z łuku Kupidyna. Aniołów, najwięcej można spotkać na Jurze
francuskiej, gdzie odbierają swój podatek. Podatek jak w przypadku whisky,
stanowi wyparowany alkohol podczas procesu dojrzewania żółtego wina – nazywany
poetycko „ podatkiem dla Aniołów” - "angel's
share".
Siedlisko
Aniołków – Jura francuska znajduje się na wschód
od Burgundii. Jura z Alzacją, Szampanią, Burgundią tworzą wschodni winiarski
region Francji. W XIX wieku uprawiano tam 20 tys. hektarów winorośli. Dziś jest
ich około dziesięć razy mniej. Winiarska Jura to 5 rodzajów winorośli:
savagnin, chardonnay, poulsard, pinot noir, trousseau. 6 Apelacji: Arbois,
Châtea-Chalon, L’Étoile, Côtes du Jura, Macvin du Jura i Crémant du Jura. 200 Winnic
różnych rozmiarów i jakości produkowanego wina. Vin Jaune (żółte wino) to najbardziej
oryginalne wino regionu. Winogrona savagnin zbierane są późną jesienią pod koniec
września na początku października i w listopadzie. Niektórzy producenci dodają
do savagnin odrobinę winogron poulsard. Następnie odbywa się ich wolna
fermentacja w temperaturze około 15 stopni.
Nieklarowne wino leżakuje, przez
co najmniej 6 lat i 3 miesiące w starych dębowych beczkach o pojemności 228 l.
W tym czasie na powierzchni wina tworzy się tzw. kożuch drożdżowy zwany voile,
jest to podobny proces jak w przypadku powstawania warstw flory w czasie
produkcji sherry. Taki przebieg produkcji żółtego wina powoduje, że voile chroni
wino przed nadmierną oksydacją i nadaje mu charakterystyczny aromat włoskich orzechów,
prażonych migdałów.
Następnie wino rozlewane jest do specjalnych butelek o pojemności
0,62 l. zwanych clavelin. Jest to obojętność, jaka pozostała z każdego 1 litra
bazowego wina po 6 latach i 3 miesiącach dojrzewania. Różnica, która wyparowała
jest „podatkiem dla Aniołów”.
Następnie
butelki są składowane w jurajskich piwnicach przynajmniej 16 – 17 lat, a czasem
wchodzą na salony po 50 czy 100 latach, aby pokazać swoja doskonałość i
unikatowość swojego gatunku. Żółte wino produkuje się w małych ilościach,
dlatego jest rzadko spotykane na rynku.
Wino
to najlepiej otworzyć dzień przed podaniem i zdekantować. Najlepsza temperatura
serwowania to 14 -16 stopni C. Niższa nie pozwala rozwinąć się wszystkim
aromatom, powstałym podczas dojrzewania. Najlepiej podawać je do ryb w
kremowych sosach oraz do dań gdzie głównym składnikiem są grzyby. Doskonałe także
do foie gras.
Odpowiednio podkreśla smak regionalnego sera Comté.
Comté
jest serem twardym wytwarzanym ze świeżego mleka krowiego, dojrzewa około 90
dni. Ser ten tak samo jak wina podlega klasyfikacji jakości AOC. Jego waga może
wahać się od 35 do 55 kg. średnica od 40 do 70 cm a grubość około 9 cm.
Jest on
bardzo duży, do jego pokrojenia używa się specjalnej deski z elektrycznym nożem.
Połączenia
żółtego wina i sera Comté to klasyka kuchni tego regionu. Vin Jaune z kuchni
Joanny polecam do: http://krolestwogarow.blogspot.com/2012/03/kokosowy-osos-w-pomaranczach.html
Życzę
Słodkich Walentynek:)
Specjalistka
ds. wina Bernadeta Jarosz
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz