Boczniak doskonały grzyb jadalny, o wielu właściwościach zdrowotnych: obniżają poziom cholesterolu i cukru, jak również niszczą komórki nowotworowe. Warto włączyć boczniaki do swojej diety. Proponuję proste i szybkie danie.
- 500 g boczniaków,
- 0,5 l mleka,
- 2-3 jajka,
- bułka tarta,
- tłuszcz do smażenia,
- sól
Boczniaki szybko opłukać (lepiej jeżeli wystarczy samo oczyszczenie, grzybów grzyby generalnie nie lubią wody), włożyć do miski i zalać mlekiem na około 15 minut. Następnie
wyjąć i osuszyć. Jajka roztrzepać.
Boczniaki
maczać w rozmąconym jajku a następnie w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym
tłuszczu – ja smażę na maśle ale można użyć również oleju. Podawać gorące. Ja posypuję
solą dopiero na talerzu.
Ale mi narobiło smaka :)
OdpowiedzUsuńBoczniaki są pyszne.
Raz w życiu jadłam i bardzo mi smakowały:) A teraz można kupić w sklepie? Bo bym sobie zrobiła takiego grzybowego "schabowego":))
OdpowiedzUsuńostatnio w Carrefourze kupiłam
UsuńZaraz będziemy próbowali upichcić :D były tylko za trzy złote więc wzięłam dwa opakowania
OdpowiedzUsuńsmacznego życzę :) i jak wyszły?
Usuń