- 160 gram czekolady gorzkiej minimum 70 %,
- 60 gram cukru brązowego aromatyzowanego karmelem,
- 2 jajka,
- 30 gram migdałów tartych,
- szczypta soli,
- 6 kostek mlecznej czekolady
Foremki
do sufletów wyłożyć papierem do pieczenia – na spodzie położyć kółka a boki
wyłożyć paskami wystającymi ponad wysokość foremek.
Czekoladę
pokruszyć, stopić w kąpieli wodnej. Do
roztopionej czekolady dodać cukier
wymieszać.
Ubić
białka na sztywną masę dodając pod koniec szczyptę soli. Przestudzoną czekoladę
wymieszać z żółtkami, tartymi migdałami a następnie partiami, delikatnie z
pianą.
Kostki
mlecznej czekolady posiekać.
Do
foremek wlać ¾ masy czekoladowej, na środku każdej ułożyć posiekaną czekoladą i
zalać resztą masy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni na 10 minut.
Idealnym
dodatkiem są zimne pestki granatów.
Można
dodać więcej czekolady mlecznej.
Do
ciasta czekoladowego na Walentynki Joanny polecam:
Estella
Moscatel, D.O. Walencja, Hiszpania. Ogólnie dostępne,
cena
około 22 zł.
Białe
słodkie wino w kolorze soczystej gruszki ze szczepu
moscatel.
Na nosie eleganckie, intensywne z rodzynkową
słodyczą
w zakończeni. Na podniebieniu solidne. Wina ze
szczepu
muscat są naturalnym partnerem dla czekolady,
doskonale
współgrają z słodyczą i charakterem czekolady.
Smacznego!!!
Specjalistka
ds. wina Bernadeta Jarosz
P.S.
Przy dobieraniu wina do deserów czekoladowych należy
unikać
połączeń z winami wyraźnie owocowymi jak słodkie
rieslingi
czy sauternes, wina wtedy tracą na impecie i stają się
nijakie.
Czekolada
najlepiej komponuje się z winami
wzmacnianymi
jak porto, a „legendarnym partnerem” dla
czekolady są wina z
apelacji Banylus z południowej Francji.
Czekoladowy raj...
OdpowiedzUsuńObłęd!
OdpowiedzUsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam !
OdpowiedzUsuńdziękuję bardzo :) pozdrawiam :)
UsuńWspaniały pomysł na prezent dla ukochanej osoby. Czekolada jest nieodłącznym elementem walentynek, a jako deser po wspólnej kolacji czy obiedzie to będzie super niespodzianka.
OdpowiedzUsuń