Oczywiście nie będzie tu przepisu na prawdziwą kaczkę po pekińsku gdyż w domu nie ma odpowiednich warunków. Jest to przepis troszkę uproszczony, taki akurat na domowe warunki.
Mimo,
że jest to wersja uproszczona to jednak trzeba poświęcić jej trochę czasu, a
przygotowywania trzeba rozpocząć dzień wcześniej.
- Kaczka,
- ½ szklanki wódki,
- 2 łyżeczki soli,
- 170 g miodu,
- 2 łyżki wina ryżowego lub sherry,
- sos Hoisin,
- sos śliwkowy,
- ogórek,
- kawałek pora,
Kaczkę
dokładnie umyć, oczyścić, osuszyć, nie odcinać kupra. Natrzeć wódką i odstawić
na ½ godziny, następnie sparzyć w gotującej wodzie. Osuszyć. Natrzeć solą. Obwiązać
kuper mocną nitka i powiesić w przewiewnym miejscu – ja wieszam na zlewem – jest zamieszanie w kuchni ale warto.
Zagotować
¼ litra wody z miodem i winem. Smarować tym płynem wiszącą kaczkę. Kaczka ma
wisieć 4-6 godzin. Następnie wieszamy ją za skrzydła na dwóch hakach, tak ma
wisieć, obciekać, schnąć około 24 godziny.
Kaczkę
położyć na ruszcie a pod spód postawić brytfankę z wodą, folią aluminiową
owinąć skrzydełka i nóżki, wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 20
minut. Następnie temperaturę zmniejszyć do 160 stopni i piec godzinę.
Kaczka
będzie pięknie zrumieniona – nie spalona – była smarowana miodem więc cukier się
skarmelizuje.
Podawać
pokrojoną w niewielkie kawałki – takie na jeden kęs.
Do
kaczki podajemy pokrojonego w julien pora i ogórka (bez pestek). Podajemy sosy
Hoisin, śliwkowy lub do kaczki po pekińsku.
Oczywiście
nie może zabraknąć placków mandaryńskich.
Jak
jeść:
Bierzemy
placek mandaryński, na nim układamy kawałek kaczki, trochę pora, ogórka, sosy i
zwijamy placek. Kaczkę je się palcami lub pałeczkami.
że też akurat pora obiadowa:( A tu tylko popatrzeć można:)
OdpowiedzUsuńMniaaaaam! uwielbiam kaczkę po pekińsku :)
OdpowiedzUsuń