Już
niedługo Święta Wielkiej Nocy, czyli wielkimi krokami zbliża się czas na
mazurki. A mazurki to ciasta, które bardzo lubię – robić i jeść :)
Są
to ciasta wyjątkowe, warto poświęcić im trochę czasu i zrobić w domu a nie
kupować. Przecież jada się je tylko raz w roku.
Mazurek migdałowy jest jednym z moich ulubionych.
Mazurek migdałowy jest jednym z moich ulubionych.
Ciasto:
- 300 g migdałów bez skórek,
- 225 g cukru pudru,
- 100 ml białek (z 2-3 jajek)
- 1 łyżeczka od kawy likieru migdałowego,
Polewa:
- 150 g migdałów bez skórek,
- 225 g cukru drobnego,
Migdały
na ciasto zemleć, utrzeć z cukrem pudrem. Następnie dodać białka i likier
migdałowy, dokładnie zagnieść w jednolitą masę. Zwilżonymi zimną wodą dłońmi wyłożyć,
formując prostokąt, na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do
piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Piec 30-40 minut aż ciasto będzie
złotobrązowe i stwardnieje.
Migdały
na polewę posiekać. Gdy ciasto będzie kończyło się piec na głębokiej patelni
rozpuścić cukier. Gdy cukier nabierze koloru karmelowego należy dodać migdały i
dokładnie wymieszać. Gorącą polewą ( będzie ona gęsta) przykryć ciasto, które
następnie pokroić w niewielkie prostokąty lub kwadraty. Pokroić trzeba, gdy
ciasto jest jeszcze ciepłe.
Ja tam mogę jeść wielokrotnie:) Nie tylko na święta:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam migdałowy mazurek. Mój brat takie robił na Święta Wielkanocne. Serdecznie pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńbalakier-style.pl