- 4 kacze nogi,
- 4 gruszki,
- butelka czerwonego wytrawnego wina,
- 2 płatki gwiazdki anyżu,
- 1 ziele angielskie,
- 6 ziaren pieprzu czarnego,
- 6-7 goździków,
- ½ laski cynamonu,
- 2-3 łyżki cukru trzcinowego,
- sól,
Z
nóg wyjąć kości, oczyścić, usunąć zbędne resztki piór, włożyć do miski, zalać
winem, przykryć i odstawić do lodówki na 2-3 dni ( ja czasem trzymam dłużej w temperaturze
około 1-2 stopnie).
Nogi
wyjąć z wina, opłukać, osuszyć, skórę naciąć w kratkę, osolić.
Gruszki
obrać nie obrywając ogonka. Od dołu wydrążyć gniazdo nasienne nie uszkadzając
boków gruszki. Wstawić do niewielkiego garnka, zalać winem, dodać przyprawy, cukier
i gotować pod przykryciem aż będą miękkie. Gruszki wyjąć i trzymać w cieple –
ja okrywam folią aluminiową i przykrywam ściereczką. Wino pozostałe po
gotowaniu gruszek zagęścić przez odparowanie. Kaczkę ułożyć na rozgrzanej patelni
skórą do dołu, po czym zmniejszyć płomień, zrumienić skórkę, na chwilę odwrócić
na drugą stronę. Przełożyć nogi do brytfanki ( skórą do dołu), w mięso włożyć
termometr i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 20
minut aż temperatura na termometrze osiągnie 76 stopni.
Kaczkę
wyjąć, odstawić na parę minut. Następnie pokroić, ułożyć razem z pokrojoną
gruszką i polać sosem z wina.
Smakowitość:)
OdpowiedzUsuń