Dodatek nie tylko do kaczki po pekińsku. Przepis z książki „Kuchnia chińska podbija świat”. Ja robię placki z mąki pszennej.
- 300 gram mąki,
- 250 ml gotującej się wody,
- 3-4 łyżki oleju sezamowego
Do
mąki wlać wodę i dobrze wymieszać a następnie dobrze wyrobić – ciasto ma być elastyczne.
Przykryć ściereczką i odłożyć na 30 minut.
Następnie
ciasto jeszcze raz wyrobić, podzielić na 16 równych części.
Każdy
kawałek lekko rozwałkować. Następnie jeden kawałek smarować olejem sezamowym,
kłaść na nim drugi i wałkować aż otrzymamy placek o średnicy około 15 cm. Smażyć
na patelni naleśnikowej posmarowanej olejem sezamowym aż się lekko
przyrumienią. Usmażone placki zdejmujemy, rozdzielamy (powinny się bardzo łatwo
rozdzielać) i trzymamy w cieple do chwili podania na stół.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz