Czasem
warto się pobawić i oprócz faworków
usmażyć kilka róż karnawałowych.
Róże karnawałowe przygotowuje z tego samego ciasta również bardzo cienko rozwałkowanego.
Róże karnawałowe przygotowuje z tego samego ciasta również bardzo cienko rozwałkowanego.
Mąkę
wysypać na stolnicę, dodać śmietanę, żółtka, sól, proszek do
pieczenia i spirytus. Wszystkie składniki razem wymieszać i … i
zatrudnić kogoś do wyrabiania ciasta na jednolitą masę. Trzeba
trochę siły gdyż ciasto na faworki lubi, gdy się je dokładnie
wygniata, uderza….
Gdy
ciasto jest dokładnie wyrobione odkładamy je na chwilę, aby
odpoczęło pod przykryciem a następnie dzielimy je na części i
wałkujemy bardzo cienko. Ciasto oczekujące na wałkowanie musi być
przykryte ściereczką, aby nie obsychało.
Podczas
wałkowania staramy się podsypywać jak najmniej mąki – im mniej
tym lepiej.
Z
ciasta wycinamy krążki o trzech różnych średnicach. Każdy
krążek nacinamy w czterech -pięciu miejscach a następnie sklejamy
(białkiem) trzy krążki od największego do najmniejszego. Smażymy
układając najmniejszym krążkiem do dołu, gdy się zrumieni
odwracamy i wyjmujemy układając na półmisku wyłożonym
ręcznikiem papierowym. Ostudzone róże posypujemy cukrem pudrem z
wanilią a na środku każdego układamy konfiturę z róży.
Wyglądają kusząco:)
OdpowiedzUsuńdzięki :)
UsuńI tak do czwartku nie dotrwają:(
OdpowiedzUsuńhehe
Usuńbuuuu, i znowu nikt mnie nie zaprosił na takie pyszności !
OdpowiedzUsuń