Biszkopt:
- 6 jajek,
- 160 gram cukru pudru,
- łyżka soku cytrynowego,
- 190 gram startych migdałów,
- 30 gram mąki ziemniaczanej,
- szczypta soli
Do
miski wsypać migdały, mąkę, na nie wyłożyć żółtka a następnie białka i
delikatnie wymieszać.
Masę
podzielić na dwie części. Piec w foremkach w kształcie serc (wysmarowanych
masłem i wysypanych bułką tartą lub wyłożonych papierem do pieczenia). Piec
około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
Upieczone
ciasto wyjąć z foremek i odstawić do ostygnięcia.
Krem
hibiskusowy
- 50 gram hibiskusa,
- 300 ml śmietanki kremówki,
- 400 ml mleka,
- 4 zółtka,
- 20 gram mąki ziemniaczanej,
- 300 gram miękkiego masła,
- sok z ½ cytryny,
- 3 łyżki brandy,
- 1-2 granaty,
Hibiskus
włożyć do garnka, wlać śmietanę i zagotować, odstawić do lekkiego
przestudzenia. Przecedzić przez sito, przepłukać mlekiem i dokładnie odcisnąć
hibiskus. Powinniśmy otrzymać 500 ml płynu.
Żółtka
utrzeć z cukrem i mąką ziemniaczaną na puszysta masę. Dalej ucierając dolewać
po trochę gorący płyn hibiskusowy następnie ciągle mieszając zagotować. Mieszając
ostudzić.
Masło
utrzeć na pulchną masę, dodawać po trochę masę hibiskusową. Następnie dodać sok
cytrynowy i brandy. Wymieszać.
Z
granatów wyjąć pestki, odcedzić i osuszyć. Sok z nich wypić.
Połowę
kremu wymieszać z pestkami granatu. Biszkopty przekroić w poprzek, ułożyć spody
obok siebie. Posmarować kremem z pestkami, przykryć pozostałym biszkoptem i posmarować
kremem.
Udekorować.
Ja
swój torcik obłożyłam masą lukrową, oczywiście czerwoną.
Do
torcika na Walentynki Joanny polecam: Moët & Chanson Nektar Impérial AOC Champagne,
Francja. Ogólnie dostępny cena około 180 zł.
Szampan
o jasno słomkowej barwie z srebrnymi refleksami z czarującymi delikatnymi perełkami
bąbelków wirującymi w kieliszku. Nos to eleganckie aromaty suszonych owoców:
rodzynek, fig z unoszącym się dyskretnie aromatem miodu i migdałów w tle. Na
podniebieniu orzeźwiający, z doskonale zarysowaną słodyczą w zakończeniu.
Zestawienie
hibiskusa i lukrowej słodyczy wymaga odpowiedniego uzupełnienia, z którym idealnie
będzie się komponować szampan o najwyższej klasie jakości i dobrego stylu trunków.
Smacznego!!!
Specjalistka
ds. wina Bernadeta Jarosz
P.S.
„Przy białym winie myśli się o głupstwach; przy czerwonym winie mówi się głupstwa;
przy szampanie robi się głupstwa”.(Henri Vidal) To już od Państwa zależy, jaki
trunek wybiorą na ten dzień :D Życzę Niezapomnianych Walentynek!!!
Pyszny musiał być. Taki lekko kwaskowaty pewnie:) Jak lubię:)
OdpowiedzUsuń:D
UsuńTo ja poproszę szampana ;)
OdpowiedzUsuńŚliczny ten torcik, musiał ciekawie smakować :)