Czasem
robiąc tort lubię się pobawić, pokombinować, dodać sobie troszkę roboty, aby zaskoczyć
biesiadników. Moje torty nie są zbyt słodkie, więc osobom lubiących słodkie
torty proponuję dodanie większej ilości cukru do kremów.
Tort
zrobiłam używając trzech rodzajów czekolady: białej, mlecznej i gorzkiej. Oczywiście
można zrobić go z jednego jednego rodzaju czekolady.
Biszkopt:
- 50 g mlecznej czekolady,
- 50 g białej czekolady,
- 50 g gorzkiej czekolady,
- 300 g cukru pudru,
- 12 jaj,
- 220 g startych migdałów,
- 90 g startych biszkoptów,
- 100 g mąki pszennej,
- 1 cytryna,
- wanilia,
- szczypta soli
Czekolady zetrzeć, każdą oddzielnie. Cytrynę umyć i sparzyć. Wycisnąć sok oraz zetrzeć skórkę. Żółtka utrzeć na pulchną masę z cukrem, pod koniec ubijania dodać sok z cytryny i jeszcze chwilę ucierać. Dodać startą skórkę cytrynową oraz nasionka z wanilii. Białka ubić na sztywną masę dodając szczyptę soli pod koniec ubijania.
Masę
jajeczną podzielić na trzy części, do każdej dodać 1/3 biszkoptów, migdałów i mąki. Do każdej części dodać inną czekoladę i wymieszać. Następnie do
każdej dodać 1/3 białek, delikatnie wymieszać.
Masy
wyłożyć do trzech jednakowych foremek tortowych. Ja mam specjalną formę z podziałką,
dzięki czemu piekę biszkopty trójkolorowe.
Wstawić
do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25-30 minut.
Po
upieczeniu wyjąć, wyjmując z foremki odwrócić do góry dnem na deskę a następnie
postawić na kratce do ostudzenia.
Po
ostudzeniu delikatnie ściąć wierzchy i spody z biszkoptów.
Krem
rozmarynowy
- 200 ml śmietany kremówki,
- gałązka rozmarynu,
- 30 ml soku z cytryny,
- 30 ml brandy,
- 3 żółtka,
- 500 g serka mascarpone,
- 3 łyżki cukru pudru,
Zagotować
śmietanę z rozmarynem, ostudzić, przecedzić. Żółtka (z jajek sparzonych) utrzeć
na kogel-mogel z cukrem, następnie dodać śmietanę rozmarynową i dokładnie utrzeć.
Następnie dalej ucierając dodać sok z cytryny a później brandy. Na koniec dodać
serek mascarpone i delikatnie a dokładnie wymieszać.
Krem
z brandy
- 3 żółtka,
- 30 ml soku z cytryny,
- 30 ml brandy,
- 500 g serka mascarpone,
- 3 łyżki cukru pudru.
Żółtka
(z jajek sparzonych) utrzeć na kogel-mogel z cukrem, następnie dalej ucierając
dodać sok z cytryny a później brandy. Na koniec dodać serek mascarpone i
delikatnie a dokładnie wymieszać.
Ułożyć
biszkopt, posmarować go kremem rozmarynowym, przykryć drugim krążkiem,
posmarować kremem rozmarynowym. Przykryć trzecim krążkiem i cały tort posmarować
kremem z brandy.
Dodatek rozmarynu jest bardzo interesujący:)
OdpowiedzUsuńNie przepadam za tortami bo przeważnie są za słodkie, ale Asi torciki są odpowiednio "nawilżone" i "kwaskowate". I tego kawałeczek też bym wtrząchnęła:)
OdpowiedzUsuń...wygląda obłędnie, a smakuje pewnie jeszcze lepiej ;D
OdpowiedzUsuńrozmaryn... to bardzo ciekawy tort :)
OdpowiedzUsuńRozmaryn w torcie mnie zaintrygował, bardzo jestem ciekawa, jak smakował :) Wygląda pięknie :)
OdpowiedzUsuńto jest delikatna nuta rozmarynowa a nie ostry smak rozmarynu :)
UsuńNie spotkałam się z ziołami "na słodko" (w sensie takim jak w tym kremie). Zanim spróbowałam to były pewne obawy, że ten rozmaryn "przebije" inne smaki. Ale okazało się, że zadziwiająco smaczny jest.Ja nie potrafię określić smaku i np. z czymś porównać, ale było pysznie:) Na jeden raz mogłam zjeść tylko jeden kawałeczek, ale było "na wynos" i na drugi dzień też się oblizywałam:). Jak ktoś lubi piec, to warto spróbować!:)
OdpowiedzUsuńczy mozna pominąć brandy w kremie rozmarynowym ??
OdpowiedzUsuńtak, można. Dałabym odrobinę wanilii dla złamania smaku
UsuńCzy w przepisie na krem z brandy nie powinno być 30ml soku z cytryny zamiast 300?
OdpowiedzUsuńtak, oczywiście
Usuń