piątek, 1 lutego 2013

Zapiekanka z warzyw – pasternak, bataty i seler


Są takie dania, na które trudno napisać przepis podając dokładne ilości składników. Dotyczy to, przynajmniej według mnie, zapiekanek. Nie jest istotne ile użyjemy poszczególnych składników, każdy ma swoje smaki i woli czegoś innego dorzuć troszkę więcej.
Tak jest właśnie przypadku zapiekanki z pasternaku, batatów i selera. Ponieważ seler jest mało lubianym warzywem przez moich niektórych domowników w zapiekance jest go mniej. Natomiast batatów jest więcej, ponieważ należą do ulubionych warzyw innych.
  • 200 gram selera,
  • 400 gram pasternaku,
  • 500 - 600 gram batatów,
  • 300 gram szalotki,
  • główka czosnku,
  • gałązka rozmarynu,
  • kilka gałązek tymianku,
  • pieprz młotkowany z kolendrą,
  • ognista mieszanka przypraw,
  • olej
Warzywa myjemy, obieramy i kroimy w kostkę o boku około 3x3 cm. Czosnek i cebulki obieramy, większe cząstki dzielimy na pół. Układamy w formie do zapiekania, dodajemy przyprawy i zioła. Polewamy olejem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 10 minut a następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy około 10-15 minut to już zależy od nas czy wolimy warzywa twardsze czy bardziej rozgotowane.
Można ją podawać jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięsa.
Użyłam czosnek wędzony - polecam - piękny zapach.

4 komentarze:

  1. Uwielbiam takie zapiekane warzywka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na śniadanie też mogę zaraz zjeść:)

    OdpowiedzUsuń
  3. fajne - mogłabym samo jeść, ale panowie to ew. jako dodatek do porządnego kawałka mięsa :)

    OdpowiedzUsuń