- 1 litr bulionu,
- 200 gram grzybów shi-take,
- 1 marchewka,
- 1 cebula,
- ostra mieszanka przypraw,
- ½ łyżeczki mielonych suszonych grzybów,
- kawałek pora ok 7 cm.
- sól,
- szczypta cukru,
- olej do smażenia,
- 150 gram makaronu grubego japońskiego,
Cebulę
i pora pokroić w pół plasterki. Marchewkę pokroić w julienne.
Shi-take
oczyścić, opłukać i pokroić w półplasterki.
Warzywa
podsmażyć na oleju każde oddzielnie i odkładać do miski. Poddusić grzyby. Dodać
razem z warzywami do gorącego bulionu (bulion- najlepiej domowy może być
warzywny lub drobiowy). Zagotować, doprawić i ponownie zagotować. Ugotować
makaron według przepisu na opakowaniu. Na dnie talerza ułożyć makaron i wyłożyć
na niego warzywa z grzybami, uzupełnić wywarem.
Uwielbiam grzybową w każdej postaci,serdecznie pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńO matko jedynooooo!!!! Ja to chcę:) Grzyby,warzywka,bulionik!!:))
OdpowiedzUsuń