Paleta
austriackich win jest bardzo zróżnicowana. Jest dokładnie i precyzyjnie
sklasyfikowana.
Austriackie
wina jakościowe dzielą się na klasyczne wytrawne o wyraźnej nucie owocowej (wina
oznaczone na etykiecie jako DAC, Klassik / Classic, Kabinett, Wachau
Federspiel) oraz pełne,
skoncentrowane
wina Reserve (na etykiecie: DAC Reserve, Spätlese trocken, Wachau Smaragd),
które nadają się do długiego leżakowania. Poza tymi dwoma podstawowymi
kategoriami spotykamy w Austrii także świetne wina musujące, aromatyczne wina różowe
oraz światowej klasy wina słodkie (Spätlese, Auslese) i likierowe (Beerenauslese/
BA, Trockenbeerenauslese/ TBA, Eiswein
–
wino lodowe oraz Schilwein i Strohwein – tzw. wina trzcinowe i słomiane
produkowane z podsuszanych winogron).
Oznaczenia
znajdujące się najczęściej na etykietach win austriackich:
QUALITÄTSWEI
– wina jakościowe
Oznaczenie
Österreichischer Qualitätswein (austriackie wino jakościowe), mogą otrzymywać wina
produkowane z jednej lub kilku spośród 35 oficjalnie zarejestrowanych odmian
winorośli, pochodzące z określonego prawem regionu winiarskiego z chronionym
oznaczeniem pochodzenia. Wina jakościowe podlegają kontroli rządu federalnego i
noszą na etykiecie państwowy numer kontrolny.
Austriackie wina jakościowe łatwo poznać po czerwono-biało-czerwonym znaku na kapsule butelki.
Austriackie wina jakościowe łatwo poznać po czerwono-biało-czerwonym znaku na kapsule butelki.
DAC
(DISTRICTUS AUSTRIAE CONTROLLATUS)
Na
niektórych etykietach pojawia się oznaczenie DAC + nazwa regionu winiarskiego. Oznacza
to, że dane wino jakościowe spełnia wymogi dla swojego regionu – podobnie jak
wina z apelacją kontrolowanego pochodzenia AOC we Francji i DOC – we Włoszech.
Dodatkowe oznaczenie Reserve zarezerwowane jest dla mocniej zbudowanych win. Do
tej pory kategorię DAC wprowadziło siedem austriackich regionów.
PRADIKÄTSWEIN
(WINA Z WYRÓŻNIENIEM – PÓŹNEGO ZBIORU)
Prädiatswein
to wino jakościowe, które uzyskano z późnego zbioru szczególnie dojrzałych
winogron. Dla tego typu win nie dozwolona jest szaptalizacja czy koncentracja.
SZCZEBLE
KATEGORII PRÄDIATSWEIN
SPÄTLESE
(PÓŹNY ZBIÓR) – minimalna gęstość moszczu gronowego w austriackiej skali – 19 °
KMW, zbiór winogron w pełni dojrzałych lub przejrzałych.
AUSLESE
(ZBIÓR SELEKTYWNY): gęstość moszczu 21 ° KMW, selektywny wybór gron z kiści.
BEERENAUSLESE
(BA , WYBÓR JAGÓD): 25 ° KMW, selektywny wybór gron przejrzałych i/lub opanowanych
przez pleśń szlachetną.
AUSBRUCH:
27 ° KMW, selektywny wybór gron opanowanych przez pleśń szlachetną lub podsuszonych.
TROCKENBEERENAUSLESE
(TBA, WYBÓR WYSUSZONYCH JAGÓD): 30 ° KMW, selektywny wybór gron całkowicie
wysuszonych na rodzynki przez pleśń szlachetną.
EISWEIN
(WINO LODOWE): 25° KMW, produkowane z gron ściętych naturalnym przymrozkiem i natychmiast
wytłoczonych.
STROHWEIN
/ SCHILFWEIN (WINO SŁOMKOWE-SŁOMIANE / SZNUROWE-TRZCINOWE): 25° KMW,
produkowane z gron w pełni dojrzałych lub przejrzałych, suszonych na rodzynki
przez okres minimum trzy miesiące na matach
słomianych lub zawieszonych na sznurkach
KMW
(Klosterneuburger Mostwaage) – gęstość moszczu gronowego, wyrażona w gramach
cukru na 100 g moszczu.
1KMW
odpowiada mniej więcej 5° Öchslego (miara używana w innych krajach
winiarskich).
Wina
austriackie należą do najlepszych win gastronomicznych na świecie. Warto o tym
pomyśleć, gdy będziemy się zastanawiać nad wyborem odpowiedniego wina do
szparagów, owoców morza, ryb
przygotowywanych
na parze czy dań z kuchni fusion.
Najlepszymi
rekomendowanymi winami do szparagów są wina robione na bazie: grüner veltliner,
weissburgunder oraz coraz częściej austriacki sauvignon blanc. Natomiast do dań,
które charakteryzują się pikantnością tzw. kuchnia fusion nie powinno zabraknąć
rieslinga z późnych zbiorów o stosunkowo niskiej zawartości alkoholu.
Podczas
degustacji Austrian Tasting Warsaw 12 marca 2013 w hotelu Marriott miałam
możliwość, spróbowania kilku win, które mogę polecić na nadchodzący sezon wiosna – lato 2013.
Kaptal DAC, Reserve Steinsetz, Grüner Veltliner 2011,
Schloss Gobelsburg.
Białe
wytrawne wino o jasnej barwie z błyszczącymi refleksami. Nos delikatny, czysty.
Na podniebieniu świeże, soczyste z doskonałą owocową kwasowością, która
doskonale będzie się sprawdzać przy zestawieniach z jedzeniem. Z przyjemnością spróbowałabym
do sałatki z awokado z krewetkami Joanny sałatki
z awokado z krewetkami
Niederosterreich, Reserve Wartberg, Grüner Veltliner
2011, Christian Mrozowski.
Białe
wytrawne wino w kolorze jasnej słomki z srebrnymi refleksami. Nos elegancki,
dyskretny z aromatami białych kwiatów, traw. Na podniebieniu świeże, apetyczne,
wino które doskonale sprawdzi się z zielonymi
szparagami z grilla.
Kamptal
Reserve, Grüner Veltliner 2011, Rabel.
Białe
wytrawne wino o jasnej barwie ze srebrnymi refleksami. Nos elegancki, świeży z
gamą owoców cytrusowych przełamaną pikantnością nut korzennych. Na podniebieniu
z pozoru kruche, jednak
dobrze
wyczuwalny kręgosłup wina i ciało.
Kamptal
Reserve, Riesling 2011, Rabl.
Białe
wytrawne wino o jasnej barwie z błyszczącą taflą. Nos czysty, owocowy. Na
podniebieniu skoncentrowane, krągłe z dobrze zinterpretowaną mineralnością
gleby, na której rosły winogrona. Wino doskonałe do smażonego dorsza, z chęcią
sprawdziłabym to wino do smażonego karpia.
Traisental DAC, Klassik „Terrassen” Riesling 2011, Huber
Markus.
Jak
przystało na Markusa Hubera, jedną z gwiazd austriackiego winiarstwa to
perfekcja w każdym łyku. Kolor wina to jasna słomka z srebrnymi refleksami. Nos
elegancki, zwiewny, świeży, uwodzicielski. Na podniebieniu apetyczne, z
doskonałym uderzeniem, ewolucją i doskonałym zakończeniem zapadającym w pamięć.
Traisental
DAC, Reserve Berg, Riesling 2011, Hubert Markus
Białe
wytrawne wino w kolorze błyszczącego piasku nad Bałtykiem. Nos przyjemny,
skoncentrowany, otwarty. Na podniebieniu poukładane, zrównoważone o ujmującej owocowej
słodyczy w zakończeniu. W zestawieniu z jajkami
w koszulkach w musie szparagowym potwierdzi swoja klasę i wyjątkowość.
Sudsteiermark,
Klassik, Sauvignon Blanc 2011, Schneeberger
Białe
wytrawne wino o jasnej barwie z srebrnymi refleksami. Nos elegancki, bogaty w
aromaty ziół, traw na tle nut liści czarnej porzeczki i pokrzywy. Na podniebieniu
apetyczne, świeże. Pije się przyjemnie, wino, które zaproponowałabym do
spróbowania ze szparagami.
Na
rynku polskim przybywa coraz więcej dobrej klasy win z Austrii. Mam nadzieję,
że tej wiosny odnajdą Państwo swoje niezapomniane zestawienie szparagów z
winem. Polecam, zakładkę Joanny „szparagi”, gdzie znajdę Państwo wiele
inspirujących przepisów na Asparagusa:). Życzę smacznego!!!
Specjalista
ds. wina Bernadeta Jarosz
po takim komentarzu aż żałuję, że mnie nie było
OdpowiedzUsuńi słusznie :)
Usuń