- 500 g mąki pszennej,
- 6 żółtek,
- 130 g cukru,
- 20 g cukru waniliowego – domowy cukier z wanilią,
- 250 ml mleka,
- 60 g drożdży,
- 100 g masła,
- skórka otarta z 2 cytryn,
- szczypta soli,
- rodzynki – 50-100 g,
Formę
do babki wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.
Przygotować
rozczyn: drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać do 150 gram mąki, 100
mililitrów letniego mleka. Wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Pod
koniec ucierania dodać skórkę cytrynową. Pozostałą mąkę wsypać do miski, dodać
rozczyn, żółtka, resztę podgrzanego mleka, sól i porządnie zagnieść aż pojawią się
pęcherzyki. Następnie dodawać po trochę roztopione masło i dalej wyrabiać. Na
koniec dodać rodzynki i jeszcze chwilę wyrabiać.
Piec około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Aby
babkę trochę urozmaicić można ciasto podzielić na dwie części i do jednej dodać
2-3 łyżeczki herbaty matcha.
Może
to gusła i zabobony, ale – ciasto drożdżowe nie lubi przeciągów!
Więcej przepisów na pyszne baby wielkanocne:ciasta wielkanocne.
Z babką drożdżową mam taki problem, że zbyt szybko się starzeje, dlatego wybieram zwykle inne. Drożdżowa musi być zjedzona szybko.
OdpowiedzUsuńTo prawda. Lubię ciasto drożdżowe świeże - nawet ciepłe, według guseł i zabobonów niezdrowe. Ale na Wielkanoc musi być drożdżowa :)
Usuń