Następnie
historia T.B. toczy się jak pełen zwrotów akcji scenariusz winiarskiego
biznesu. W 1802 roku Thomas Barton wchodzi w spółkę z Danielem Guestierem.
Spółka B&G w 1954 należy w 20 % do firmy Seagram. W 1986 roku rodzina Bartonów
wycofuje się z biznesu a Seagram nabywa 100% własności B&G. W 2001 roku B&G
zostaje kupiona przez firmę Diageo. Od 2010 roku właścicielem marki Barton
& Guestier jest CASTEL FRERES Sp. z o.o..
Dziś firma B&G współpracuje z
250 właścicielami winnic, gdzie monitoruje uprawę, poprawność zbiorów,
butelkowania wina a następnie, jeżeli wino spełnia wszystkie wymogi i normy
jakości jest skupowane od kontrahentów i metkowane pod marką B&G.
Firma
B&G jest właścicielem Château Magnol o powierzchni 17 ha, gdzie mieści się siedziba
firmy, szkoła gastronomiczna i winiarska.
Asortyment
B&G to wina o najwyższym stopniu jakości i klasy wina o statusie AOC (25 najbardziej
znanych regionalnych win z Bordeaux, doliny Loary, Burgundii, Beaujolais i
doliny Rodanu.
Wina
odmianowe ( z Langwedocji, Gaskonii i Korsyki).
Wina
stołowe (z południa Francji).
Wina
musujące i wina organiczne.
Unikalny
wybór win francuskich pod jedna marką.
Barton
& Guestier – dla win o najwyższym stopniu jakości, postanowił wydać
paszport: Barton & Guestier Passeport Frencz Apellations.
Paszport
ten to książeczka w formie osobistego paszportu dla określonych win firmy.
Obecnie jest on dostępny w języku angielskim na polską edycję będziemy musieli
zaczekać. Paszport
ten
ma na celu: pomóc konsumentowi lepiej zrozumieć francuskie apelacje (zrozumieć
dobrze trzy podstawowe pojęcia: marka/apelacja/ szczep). Ma stanowić niezbędny
przewodnik po francuskich apelacjach i być niezastąpiony przy wyborze wina w
czasie zakupów.
Podczas
prezentacji prowadzonej przez panią Audrey Clos – Export Manager For Eastern Europe,
Central & Latin America w firmie B&G, przybyłą na zaproszenie CASTEL
FRERES Sp. z o.o., miałam okazję spróbowania czterech paszportowych win.
Barton
& Guestier 2011, Chardonnay, AOC Chablis
Białe
wytrawne wino o jasnej barwie z zielonymi refleksami. Wino zbudowane na bazie chardonnay
(zgodnie z filozofią firmy, nazwa szczepu umieszczona na etykiecie wina). Nos
elegancki, dyskretny z ujmującą mineralnością. Na podniebieniu świeże, ułożone,
dystyngowane jak przystało na dobrze zrobione Chablis. Wino, które doskonale
sprawdzi się w połączeniu do białych mięs w kremowych sosach i oczywiście do ryb,
ale nie za tłustych.
Barton & Guestier 2011,
Chenin Blanc, AOC Vouray
Białe
wytrawne wino o jasnej słomkowej barwie (we Francji uchodzi za wino słodkie,
dzięki swej strukturze). Wino zrobione na bazie szczepu chinin blanc (jedyny
dopuszczany szczep w tej apelacji nazywany także Pineau de Loire). Nos elegancki
uwodzicielski z dobrze wyczuwalnymi słodkimi aromatami wiosennych kwiatów jabłoni.
Na podniebieniu świeże, tłuste wino o dość dobrze zaznaczonej słodyczy w zakończeniu.
Doskonałe do sushi, owoców morza, dań kuchni azjatyckiej. Ja miałam możliwość,
próbowania tego wina w towarzystwie szarlotki. Doskonałe zestawienie.
Barton & Guestier 2011,
Grolleau, Cabernet Franc AOC Rosé d’Anjou
Różowe
wytrawne wino w kolorze błyszczącego łososia. Na bazie dwóch szczepów (grolleau
i cabernet franc). Nos ujmujący świeżością truskawek i nut piwonii. Na
podniebieniu orzeźwiające, ujmujące mineralnością i dobrze zaznaczoną
kwasowością, która idealnie sprawdzi się w połączeniu z daniami na bazie
świeżych pomidorów.
Barton
& Guestier 2010, AOC Margaux
Czerwone
wytrawne wino w kolorze intensywnej czerwieni z delikatnymi fioletowymi refleksami
w pierścieniu. Wino zbudowane na bazie trzech szczepów: cabernet sauvignon,
merlot, cabernet franc. Nos elegancki, klasyczny (czarna porzeczka, odrobina wanilii
w tle, pochodząca z beczki). Na podniebieniu zrównoważone, z gładkimi
garbnikami zatopionymi w owocowość wina. Wino doskonałe do czerwonych mięs, z
przyjemnością spróbowałabym tego wina w kuchni Joanny do
http://krolestwogarow.blogspot.com/2012/05/szybki-obiad-befsztyk.html
http://krolestwogarow.blogspot.com/2012/05/szybki-obiad-befsztyk.html
Specjalista
ds. wina Bernadeta Jarosz
Witam, jakoś po doświadczeniach z malt whisky, nie mam zaufania do firm pod parasolem Diageo :-(
OdpowiedzUsuń"Niestety strona szukana przez Ciebie w tym blogu nie istnieje" Taki komunikat wyrzuca po kliknięciu w link do befsztyka Joanny... :(
OdpowiedzUsuńp.s.kilka literówek - Segram,winno
Niestety, czasem zdarza się literówka mimo, że tekst jest sprawdzany.. brak korektorskiego oka :( Bardzo dziękujemy za uwagi :)
Usuń