Miała być kolejna rolada …
Biszkopt:
- 6 jajek,
- 6 łyżek cukru pudru,
- 4 łyżeczki herbaty matcha,
- 6 łyżek mąki pszennej,
- sól
Krem:
- 500 ml puree z mango,
- 500 ml śmietany kremówki,
- 2 łyżeczki żelatyny
Białka
oddzielić od żółtek. Cukier dokładnie wymieszać z herbatą. Żółtka utrzeć z
cukrem na pulchną masę. Białka ubić na pianę, pod koniec ubijania dodać
szczyptę soli.
Na
żółtka wyłożyć białka i dodać mąkę. Delikatnie wymieszać. Masę wylać na blachę
wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
na 20 minut.
Upieczone
ciasto wyjąć z piekarnika. Przełożyć na czystą ściereczkę i nadać jemu pożądany
kształt, przykryć ściereczką i odstawić do ostygnięcia.
Śmietanę
ubić. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody a następnie
wymieszać z puree z mango. Dodać do śmietany i dokładnie wymieszać. Odstawić na
10-15 minut. Kremem przełożyć ciasto. Do
dekoracji można użyć mango z puszki.
Krem
mimo żelatyny nadal pozostanie kremem nie będzie miał konsystencji galaretki.
Do
biszkopta z herbatą matcha z kremem z mango Joanny polecam wino: Alte Rocche Bianche.
DOCG Moscato d’Asti. Dostępne w Makro, cena około 34 zł.
Białe
słodkie wino w kolorze soczystej gruszki. Nos wina to charakterystyczne aromaty
świeżych owoców. Na podniebieniu apetyczne, miękkie z delikatną strukturą i
owocowością charakterystyczną dla szczepu moscato, z którego wino jest zrobione
w 100%. Lekkość biszkopta, wzmocniona strukturą kremu z mango będzie idealnie komponować
się z charakterem wina.
Smacznego!!!
Specjalista
ds. wina Bernadeta Jarosz
P.S.
Więcej o Moscato d’Asti http://krolestwogarow.blogspot.com/2012/09/barolo-friends-czesc-iii-wina-piemontu.html
Piękna!
OdpowiedzUsuńWidzę,że TY dodałaś odpowiednią ilość matchy i ciasto z pewnością jest dobre.
Widziałam na jakimś blogu intensywnie zieloną roladę.
Albo zdjęcia podkolorowane,albo za dużo herbaty i ciasto wyszło gorzkie.
Pozdrawiam!
dzięki:) Też kusiło mnie zrobić bardziej zieloną... :)
UsuńA mnie się podoba forma rolady...tak zwiniętej jeszcze nie widziałam.
OdpowiedzUsuńNo właśnie, podejrzałam na targach ExpoSweet 2013, bardzo mi się spodobała :)
Usuńjaka piękna rolada!
OdpowiedzUsuńoj, zjadłoby się.
Nawet z kremem bym zjadła kawałek:)
OdpowiedzUsuńŁał, genialny pomysł na urozmaicenie rolady, ogromnie mi się podoba to zawinięcie :)
OdpowiedzUsuń