środa, 13 marca 2013

Biszkopt z herbatą matcha z kremem z mango

Co roku odbywają się w Warszawie targi  ExpoSweet 2013, skierowane są one przed wszystkim do osób z branży cukierniczej i piekarniczej. Lubię tam chodzić gdyż można podejrzeć nowe trendy i pomysły.
Miała być kolejna rolada …




Biszkopt:
  • 6 jajek,
  • 6 łyżek cukru pudru,
  • 4 łyżeczki herbaty matcha,
  • 6 łyżek mąki pszennej,
  • sól
Krem:
  • 500 ml puree z mango,
  • 500 ml śmietany kremówki,
  • 2 łyżeczki żelatyny
Białka oddzielić od żółtek. Cukier dokładnie wymieszać z herbatą. Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę. Białka ubić na pianę, pod koniec ubijania dodać szczyptę soli.
Na żółtka wyłożyć białka i dodać mąkę. Delikatnie wymieszać. Masę wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.
Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika. Przełożyć na czystą ściereczkę i nadać jemu pożądany kształt, przykryć ściereczką i odstawić do ostygnięcia. 


Śmietanę ubić. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody a następnie wymieszać z puree z mango. Dodać do śmietany i dokładnie wymieszać. Odstawić na 10-15 minut.  Kremem przełożyć ciasto. Do dekoracji można użyć mango z puszki.
Krem mimo żelatyny nadal pozostanie kremem nie będzie  miał konsystencji galaretki. 



Do biszkopta z herbatą matcha z kremem z mango Joanny polecam wino: Alte Rocche Bianche. DOCG Moscato d’Asti. Dostępne w Makro, cena około 34 zł.
Białe słodkie wino w kolorze soczystej gruszki. Nos wina to charakterystyczne aromaty świeżych owoców. Na podniebieniu apetyczne, miękkie z delikatną strukturą i owocowością charakterystyczną dla szczepu moscato, z którego wino jest zrobione w 100%. Lekkość biszkopta, wzmocniona strukturą kremu z mango będzie idealnie komponować się z charakterem wina.
Smacznego!!!
Specjalista ds. wina Bernadeta Jarosz


7 komentarzy:

  1. Piękna!
    Widzę,że TY dodałaś odpowiednią ilość matchy i ciasto z pewnością jest dobre.
    Widziałam na jakimś blogu intensywnie zieloną roladę.
    Albo zdjęcia podkolorowane,albo za dużo herbaty i ciasto wyszło gorzkie.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki:) Też kusiło mnie zrobić bardziej zieloną... :)

      Usuń
  2. A mnie się podoba forma rolady...tak zwiniętej jeszcze nie widziałam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie, podejrzałam na targach ExpoSweet 2013, bardzo mi się spodobała :)

      Usuń
  3. jaka piękna rolada!
    oj, zjadłoby się.

    OdpowiedzUsuń
  4. Nawet z kremem bym zjadła kawałek:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Łał, genialny pomysł na urozmaicenie rolady, ogromnie mi się podoba to zawinięcie :)

    OdpowiedzUsuń