Patrząc
na mapę Ameryki Południowej widzimy kraj z prawie 6 500 kilometrami linii
brzegowej. Średnia szerokość nie przekracza 200 kilometrów. Dzięki takiemu kształtowi
w Chile mamy wszystkie strefy klimatyczne występujące na naszym globie. Na
północy pustynie ze słynną Atacama (jedną z najsuchszych na świecie) z kolei na
południu polarne lodowce. Okolice stołecznego Santiago charakteryzują się
klimatem śródziemnomorskim, wprost stworzonym do uprawy winorośli. Znaczący
wpływ na klimat Chile mają z jednej strony Andy ze szczytami dochodzącymi do
7000 metrów nad poziom morza oraz Pacyfik. Dzięki temu wina produkowane w Chile są bardzo
różnorodne.
Najpopularniejszymi
białymi szczepami są: Sauvignon Blanc oraz Chardonnay. Najważniejsze odmiany
czerwone to: Cabernet Sauvignon, Carmenere, Merlot oraz Syrah.
W
trakcie polskiego etapu Chilean Wine Tour mieliśmy możliwość spotkania z
winiarzem i enologiem Panem Adolfo Hurtado. Adolfo Hurtado jest Dyrektorem
Generalnym i Głównym Winemakerem cenionej winnicy Cono Sur, jednego z
największych producentów Pinot Noir na świecie.
Adolfo Hurtadowi towarzyszył
Piotr Kamecki Prezes Stowarzyszenia Sommelierów Polskich, który rekomendował co
należy podać na stół do prezentowanych win.
W
trakcie prowadzonej przez niego degustacji mieliśmy możliwość spróbowania kilku
win.
Concha Y Toro, Terrunyo
Sauvignon Blanc, 2009, Casablanca.
Białe
wytrawne wino w jasnożółtym kolorze z zielonymi odcieniami.
Nos
wyraźny z odrobiną kwasu. Na podniebieniu krągłe kwiatowe oraz lekkie owoce cytrusowe
cytryny, pomarańcze, grejpfruty, brzoskwinie i subtelny dym z ogniska w letni
wieczór po gorącym dniu. Dobrze zrównoważone o dość długim przyjemnym, choć
nieco gorzkim zakończeniu.
Współgrające
z rybami i owocami morza głównie z ostrygami i łososiem z sosem cytrynowym oraz
z kremowymi serami kozimi.
Cono Sur, Single Vineyard
Riesling, 2012, Bio-Bio.
Kolor
jasny żółty ze złotymi akcentami. W nosie wyczuwalne suszone morele, płatki
róży, i słodkie toffi. Na podniebieniu świeże, żywe, ekspresyjne, aromaty melona
oraz grejpfruta. Dobra mineralność i świeżość. Bardzo aromatyczny posmak.
Riesling
z jednego z najbardziej na świecie na południe wysuniętego regionu (Bio- Bio). Modelowy
Riesling.
Idealnie
pasujące do tłustych ryb, drobiu i cielęciny ale bez dodatku owoców. Nie
podawać do ostrych i słodkich sosów.
Quintay, Q Pinot Noir, 2011,
Casablanca.
Bardzo
charakterystyczne dla tego regionu. Kolor czerwony, mocny. Świeże o naturalnej
kwasowości. Aromaty z mocnym charakterem owoców leśnych, wiśni, czereśni i czarnej
jagody z wyczuwalną nutą beczki. Delikatne w finiszu. Eleganckie, dojrzałe.
Podawać
do tuńczyka z grilla, sałatki z roszponką.
Czerwone
o rubinowym odcieniu i pięknym połysku.
Bardzo
skoncentrowane. Doskonały nos - czerwone owoce, śliwki i jagody z nutą przypraw.
Potężne ciało. Na podniebieniu dobra wyważona kwasowość z kremową teksturą. Finisz
długi i elegancki.
Polecany
do sznycla oraz do serów z biała pleśnią. Polecam do sznycli
po wiedeńsku.
Quintay,
Q Syrah, 2011, Casablanca.
Kolor
czerwony intensywny. Nos to czerwone i czarne dzikie owoce, lekka nuta fiołków,
liści laurowych, pieprzu. W ustach zbalansowane, owocowe o słodkim posmaku. Dzięki
12 miesięcznemu leżakowaniu w beczkach z francuskiego dębu gładkie, kompletne i
eleganckie. Charakterystyczne dla regionu Casablanca.
Dobrze
będzie prezentowała się w towarzystwie twardych serów, jagnięciny z ziołami. Wino,
które lubi sól, słone potrawy.
Polecam
do udźca
jagnięcego.
Morandé, Edición Limitada Carignan,
2009, Maule, Loncomilla.
Głęboka
intensywna czerwień. Aromat czerwonych owoców, wiśni, orzechów, przypraw. Świeże owocowe i kompletne. Wino jest długie i mocne o intensywnych
aromatach. 20 miesięcy w beczkach z amerykańskiego dębu również odcisnęło na
nim swoje piętno.
Duże
mocne dobre ciało.
Podawać
schłodzone (16 stopni), w dużym kieliszku. Stworzy idealną parę z twardymi
serami, np. z dojrzała goudą.
Doskonałym
pomysłem podczas degustacji było wystawienie w kieliszkach próbek podstawowych
aromatów charakterystycznych dla poszczególnych szczepów win.
Dostarczyło
to licznie zebranej publiczności dużo zabawy oraz niewątpliwie stanowiło ważny
element edukacyjny.
Dziękujemy
ProChile oraz Tratorii za możliwość wzięcia udziału w spotkaniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz