- 7 jajek,
- 6 – 7 łyżek posiekanego szczypiorku,
- 6-7 łyżek posiekanego koperku,
- 1 łyżka majonezu,
- sól,
- pieprz,
- 3-4 łyżki tartych migdałów lub bułki tartej,
- masło do smażenia.
polecam również jajka faszerowane pieczarkami:
http://krolestwogarow.blogspot.com/2013/03/jajka-faszerowane-z-pieczarkami-i.html
Do
jajek faszerowanych koperkiem i szczypiorkiem Joanny polecam: Raiz 2012,
Sauvignon Blanc, Manule Valley, Chile. Dostępne w Makro C&C, cena około 20
zł.
Białe
wytrawne wino w kolorze jasnej słomki z zielonymi refleksami. Zbudowane na bazie
sauvignon blanc. Nos dyskretny z ujmującymi aromatami soczystej brzoskwini, gruszek,
jabłek z niewyczuwalnymi ziołowymi aromatami. Na podniebieniu apetyczne, świeże.
W daniu Joanny jajku towarzyszy koperek i szczypiorek, które z natury lubią się
z sauvignon blanc.
Smacznego!!!
Specjalista
ds. wina Bernadeta Jarosz
P.S.
Jajka w daniach to nie lada zadanie dla sommeliera. Tradycyjnie proponowane jest
zestawienie jajek z sherry, szampanem i lekkimi winami ze szczepu chardonnay. Tutaj,
także należy pamiętać o dominacji dodanych składników do dania, które mogą moderować
smak potrawy i przełamywać trudność jajka w zestawieniu z winem.
Wypróbuję na Święta :)
OdpowiedzUsuńpolecam :)
OdpowiedzUsuńPrzypomniałaś mi jak bardzo lubię takie jajka:)
OdpowiedzUsuńcieszę się, że mogłam pomóc odświeżyć pamięć ;)
OdpowiedzUsuń