piątek, 15 marca 2013

Jajka faszerowane z koperkiem i szczypiorkiem




  • 7 jajek,
  • 6 – 7 łyżek posiekanego szczypiorku,
  • 6-7 łyżek posiekanego koperku,
  • 1 łyżka majonezu,
  • sól,
  • pieprz,
  • 3-4 łyżki tartych migdałów lub bułki tartej,
  • masło do smażenia.
Jajka umyć i ugotować na twardo. Ugotowane przelać zimną wodą. Należy uważać, aby nie potłuc skorupek. Jajka w skorupkach delikatnie, ostrym nożem przekroić wzdłuż na pół, starając się jak najmniej uszkodzić skorupki. Wyjąć jajka ze skorupek łyżeczką. Skorupki odłożyć a jajka zmiksować, wymieszać z koperkiem i szczypiorkiem, majonezem, doprawić solą i pieprzem (ja używam pieprzu z kolendrą). Napełnić farszem skorupki, maczać w migdałach lub bułce tartej. Na patelni rozpuścić masło, układać jajka farszem do dołu i smażyć aż się zrumienią.

 polecam również jajka faszerowane pieczarkami:

http://krolestwogarow.blogspot.com/2013/03/jajka-faszerowane-z-pieczarkami-i.html


Do jajek faszerowanych koperkiem i szczypiorkiem Joanny polecam: Raiz 2012, Sauvignon Blanc, Manule Valley, Chile. Dostępne w Makro C&C, cena około 20 zł.
Białe wytrawne wino w kolorze jasnej słomki z zielonymi refleksami. Zbudowane na bazie sauvignon blanc. Nos dyskretny z ujmującymi aromatami soczystej brzoskwini, gruszek, jabłek z niewyczuwalnymi ziołowymi aromatami. Na podniebieniu apetyczne, świeże. W daniu Joanny jajku towarzyszy koperek i szczypiorek, które z natury lubią się z sauvignon blanc.
Smacznego!!!
Specjalista ds. wina Bernadeta Jarosz



P.S. Jajka w daniach to nie lada zadanie dla sommeliera. Tradycyjnie proponowane jest zestawienie jajek z sherry, szampanem i lekkimi winami ze szczepu chardonnay. Tutaj, także należy pamiętać o dominacji dodanych składników do dania, które mogą moderować smak potrawy i przełamywać trudność jajka w zestawieniu z winem.

4 komentarze: