- 5 jajek,
- 250 g cebuli,
- 400 g pieczarek,
- 60 g masła,
- sól,
- pieprz,
- 3-4 łyżki tartych migdałów lub bułki tartej,
- masło do smażenia.
Jajka
umyć i ugotować na twardo. Ugotowane przelać zimną wodą. Należy uważać, aby nie
potłuc skorupek. Cebule posiekać w drobną kostkę i udusić na maśle dodając
trochę soli. Cebulę przełożyć do miseczki i na tej samej patelni poddusić
posiekane drobno pieczarki. Gdy pieczarki się uduszą połączyć je z cebulą.
Jajka w skorupkach delikatnie, ostrym nożem przekroić wzdłuż na pół, starając się jak najmniej uszkodzić skorupki. Wyjąć jajka ze skorupek łyżeczką. Skorupki odłożyć a jajka zmiksować, wymieszać z pieczarkami z cebulą i doprawić solą i pieprzem (ja używam pieprzu z kolendrą), lekko poddusić. Napełnić farszem skorupki, maczać w migdałach lub bułce tartej. Na patelni rozpuścić masło, układać jajka farszem do dołu i smażyć aż się zrumienią. Można podawać od razu ciepłe lub na zimno. Można je przygotować wcześniej a później podgrzać w piekarniku, aby były ciepłe.
Polecam również jajka faszerowane szczypiorkiem i koperkiem:
Jajka w skorupkach delikatnie, ostrym nożem przekroić wzdłuż na pół, starając się jak najmniej uszkodzić skorupki. Wyjąć jajka ze skorupek łyżeczką. Skorupki odłożyć a jajka zmiksować, wymieszać z pieczarkami z cebulą i doprawić solą i pieprzem (ja używam pieprzu z kolendrą), lekko poddusić. Napełnić farszem skorupki, maczać w migdałach lub bułce tartej. Na patelni rozpuścić masło, układać jajka farszem do dołu i smażyć aż się zrumienią. Można podawać od razu ciepłe lub na zimno. Można je przygotować wcześniej a później podgrzać w piekarniku, aby były ciepłe.
Polecam również jajka faszerowane szczypiorkiem i koperkiem:
To również ulubione danie w mojej rodzinie. Smacznego.Serdecznie pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńhttp://balakier-style.pl/
Też bardzo lubię tak zrobione jajka.
OdpowiedzUsuńBardzo mnie bawi to, że u mnie dzisiaj też jajka faszerowane pieczarkami, ale inaczej ;)
te u nas są na pierwszym miejscu :) ale inaczej tez robimy :)
Usuń