Dopasowanie
win do potraw jest teraz proste.
Barton & Guestier – francuska winiarska firma, która swoimi początkami sięga roku 1725, kiedy to została założona przez Irlandczyka Thomasa Bartona, obecnie wypuściła na światowy rynek (z wyjątkiem rynku francuskiego) „Pairing Collection”. W skład „kolekcji do pary” wchodzi 5 win z francuskich apelacji (Bordeaux, Côtes-du-Rhône, Beaujolais-Villages, Muscadet Sèvre-et-Maine).
Etykiety
są nietuzinkowe, ze zdjęciami potraw, do których dane wino będzie najlepiej
pasować (ser, ryba, drób, bydło, homar).
Na
etykietach, oprócz apelacji, z której pochodzi wino, jest wyraźnie oznaczony
szczep winorośli( muscadet, semillon, sauvignon blanc, game, syrah, grenache,
ca/rignan, merlot, cabernet sauvignon) z której powstało.
W
lewym górnym rogu na każdej z etykiet jest umieszczona złota metaliczna folia z
nazwą kolekcji.
Miałam
możliwość spróbowania dwóch z pięciu win, podczas prezentacji prowadzonej przez
panią Audrey Clos – Export Manager For Eastern Europe, Central & Latin
America w firmie B&G. Przyjechała Ona do Polski na zaproszenie firmy
Castel, obecnego właściciela marki.
THE PAIRING COLLECTION
CHICKEN & TURKEY, Côtes-du-Rhône, Syrah - Grenache - Carignan
Czerwone
wytrawne wino zbudowane na bazie: syrah, grenache i carignan. Wino pochodzi z
Doliny Rodanu. Rekomendowane do drobiu.
Wino
o intensywnej rubinowej barwie z fioletowymi refleksami w pierścieniu. Nos
elegancki, owocowy, (wiśnia) z lekką słodyczą w tle. Na podniebieniu apetyczne
z soczystą owocowością przyjemnie i dość długo utrzymującą się w zakończeniu.
Dla
mnie wino, które chciałabym spróbować z pieczonym czy grillowanym drobiem z
zapiekanymi ziemniaczkami z dodatkiem pikantnego sosu.
CHOPS & BURGERS, Bordeaux,
Merlot-Cabernet Sauvignon
Czerwone
wytrawne wino zbudowane na bazie dwóch szczepów: merlot i cabernet sauvignon. Wino
pochodzi z Bordeaux. Rekomendowane do kotleta i burgera.
Wino
o intensywnej rubinowej barwie z błyszczącą taflą. Nos dystyngowany,
powściągliwy z ujawniającymi się nutami jeżyn i wanilii w tle. Na podniebieniu
apetyczne, zrównoważone, przyjemne owocowe garbniki. Bardzo dobrze się pije.
Wino, które chętnie spróbowałabym do kawałka dobrze wypieczonej porcji mięsa z
frytkami:)
Na
rynku polskim jeszcze nie można kupić win oznaczonych: „Pairing Collection”.
Firma CASTEL FRERES Sp. z o.o. przygotowuje się do wprowadzenia win do
sprzedaży. Dla mnie filozofia kolekcji, oprawa graficzna i jakość są
przesłankami do osiągnięcia pewnej
pozycji
na rynku. Pozostaje jeszcze kwestia ceny, która może mieć znaczący wpływ na sukces
produktu.
Z
zaciekawieniem będę obserwować rozwój linii „Pairing Collection”.
Specjalista
ds. wina Bernadeta Jarosz
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz