- 500 g sera białego,
- 60 ml śmietanki kremówki,
- 3 żółtka,
- szklanka cukru pudru,
- 3 łyżki stopionego masła,
- 100 g orzechów laskowych,
- 2-3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej.
Orzechy
wstawić do nagrzanego piekarnika do czasu aż skórka zacznie pękać, wyjąć, zawinąć
w ściereczkę i otrzeć skórkę. Posiekać.
Ser
zemleć, można użyć ser mielony z wiaderka.
Żółtka
(z jajek sparzonych przed rozbiciem) utrzeć z cukrem pudrem na kogel-mogel,
dalej ubijając dodawać kolejno: śmietanę, ser, masło. Utrzeć na gładką masę.
Dodać
orzechy i skórkę, wymieszać.
Foremkę
wyłożyć gazą lub ściereczką, włożyć masę i ubić a następnie przykryć deseczką
lub talerzykiem i obciążyć. Wstawić do lodówki na 24 godziny.
Przepadam za zimnym sernikiem:)
OdpowiedzUsuńszybko, smacznie i zgodnie z tradycją.- słodkość-marzenie:-))
OdpowiedzUsuńSzybko, smacznie i zgodnie z tradycją - deser-marzenie:-))
OdpowiedzUsuń