czwartek, 28 marca 2013

Pascha

Pascha to tradycyjna potrawa (deser) wielkanocna pochodzenia rosyjskiego. W Polsce podawana przeważnie w rejonach wschodnich.



  • 500 g sera białego,
  • 60 ml śmietanki kremówki,
  • 3 żółtka,
  • szklanka cukru pudru,
  • 3 łyżki stopionego masła,
  • 100 g orzechów laskowych,
  • 2-3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej.
Orzechy wstawić do nagrzanego piekarnika do czasu aż skórka zacznie pękać, wyjąć, zawinąć w ściereczkę i otrzeć skórkę. Posiekać.
Ser zemleć, można użyć ser mielony z wiaderka.
Żółtka (z jajek sparzonych przed rozbiciem) utrzeć z cukrem pudrem na kogel-mogel, dalej ubijając dodawać kolejno: śmietanę, ser, masło. Utrzeć na gładką masę.
Dodać orzechy i skórkę, wymieszać.
Foremkę wyłożyć gazą lub ściereczką, włożyć masę i ubić a następnie przykryć deseczką lub talerzykiem i obciążyć. Wstawić do lodówki na 24 godziny.


3 komentarze:

  1. Przepadam za zimnym sernikiem:)

    OdpowiedzUsuń
  2. szybko, smacznie i zgodnie z tradycją.- słodkość-marzenie:-))

    OdpowiedzUsuń
  3. Szybko, smacznie i zgodnie z tradycją - deser-marzenie:-))

    OdpowiedzUsuń