ciasto
- 300 gram mąki pszennej
- 170 ml ciepłej wody,
- 2 -3 łyżki masła roztopionego,
- sól,
farsz
- 1 kilogram młodego szpinaku,
- 4-5 łyżek masła,
- 1 ząbek czosnku,
- gałka muszkatołowa,
- pieprz lub pieprz z kolendrą,
- jajka przepiórek,
- sól,
- olej.
Gdy robię pierogi ze szpinakiem to kilka, po 3-4 na osobę przygotowuję z żółtkiem.
Szpinak
przebrać, wyrzucić brzydkie liście, oberwać ogonki, dokładnie umyć. Na patelni
rozpuścić masło, dodać szpinak, roztarty czosnek, sól, gałkę i pieprz do smaku.
Liście szpinaku mają tylko lekko „zwiędnąć”.
Mąkę
przesiać do miski, dodać szczyptę soli, wymieszać i wlać około 170 ml ciepłej
wody oraz masło. Zagnieść. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i
odstawić na 10-15 minut, aby odpoczęło. Ciasto wałkować podsypując mąką.
Na
cieście układać niewielkie porcje szpinaku tworząc gniazdko. Po środku gniazdka
układać żółtko (szerszy koniec jajka ściąć nożykiem i wylać zawartość na łyżkę
z dziurką – trzeba to zrobić delikatnie, aby nie uszkodzić żółtka), przykrywać
kawałkiem ciasta i wycinać pierogi. Sprawdzić czy są dobrze zlepione. Delikatnie
wkładać do wrzącej osolonej wody z odrobiną oleju, zamieszać, przykryć
pokrywką. Gotować 2 minuty i ani chwili dłużej gdyż żółtka się zetną. Podawać
polane roztopionym masłem.
świetny pomysł z tym żółtkiem! na pewno wypróbuję, i to chyba całkiem niedługo:) muszą być przepyszne, uwielbiam takie rozlewające się żółtko;)
OdpowiedzUsuńtak, to rozlewające się żółtko na szpinaku :)
UsuńRewelacyjny pomysł z takim płynnym żółtkiem :) Koniecznie muszę wypróbować!!
OdpowiedzUsuńdziękuję, polecam :)
Usuń