piątek, 1 marca 2013

Sałatka z awokado z krewetkami



Szybka i łatwa w przyrządzeniu sałatka. Większość składników przeważnie jest zawsze w domu.  

  • 1 łyżka majonezu,
  • 1 łyżeczka musztardy dijon,
  • sok z ½ cytryny,
  • sok z ½ limonki,
  • 1 łyżka syropu  kukurydzianego,
  • 4-5 łyżek oliwy z oliwek,
  • cukier,
  • sól,
  • 2 awokado,
  • 250 g krewetek,
  • 1 łyżka masła,
  • 2 ząbki czosnku,
  • ½ ogórka,
  • 4 pomidorki,
  • kilka listków sałaty lodowej,
  • 8 łyżek ugotowanego ryżu czerwonego lub czarnego.
Na patelni rozpuścić masło, dodać rozgnieciony czosnek i wrzucić krewetki. Przesmażyć aż płyn odparuje. Wyłożyć na ręcznik papierowy.
Miąższ awokado zmiksować z majonezem, musztardą, sokiem  z cytryny i limonki, oliwą i syropem. W razie potrzeby doprawić solą i cukrem.
Liście sałaty umyć i wysuszyć. Pomidory pokroić na ćwiartki, ogórki pokroić w podobnej wielkości kawałki.
Przygotować cztery miseczki. Na dnie miseczek ułożyć liście sałaty, na nich położyć ryż, pomidory, ogórki oraz 1/2 krewetek. Na wierzchu ozdobnie ułożyć krem z awokado. Udekorować resztą krewetek.

 


2 komentarze: