- 1 łyżka majonezu,
- 1 łyżeczka musztardy dijon,
- sok z ½ cytryny,
- sok z ½ limonki,
- 1 łyżka syropu kukurydzianego,
- 4-5 łyżek oliwy z oliwek,
- cukier,
- sól,
- 2 awokado,
- 250 g krewetek,
- 1 łyżka masła,
- 2 ząbki czosnku,
- ½ ogórka,
- 4 pomidorki,
- kilka listków sałaty lodowej,
- 8 łyżek ugotowanego ryżu czerwonego lub czarnego.
Miąższ awokado zmiksować z majonezem, musztardą, sokiem z cytryny i limonki, oliwą i syropem. W razie potrzeby doprawić solą i cukrem.
Liście sałaty umyć i wysuszyć. Pomidory pokroić na ćwiartki, ogórki pokroić w podobnej wielkości kawałki.
Przygotować cztery miseczki. Na dnie miseczek ułożyć liście sałaty, na nich położyć ryż, pomidory, ogórki oraz 1/2 krewetek. Na wierzchu ozdobnie ułożyć krem z awokado. Udekorować resztą krewetek.
Bardzo efektownie wygląda. Idelna na przystawkę. Pozdr.
OdpowiedzUsuńLubię wszystko co jest w tej miseczce:)
OdpowiedzUsuń