- 1 kg schabu bez kości (może być schab środkowy jak również karkówka),
- konfitura z zielonych orzechów włoskich,
- sól,
- 10-12 ziaren pieprzu czarnego,
- 7-8 ziaren ziela angielskie,
- 8-10 goździków,
- łyżeczka do kawy cynamonu mielonego,
- 100 ml miodu pitnego,
- tłuszcz do smażenia.
Schab
naciąć w środku wzdłuż, w nacięcie włożyć orzechy z konfitury
http://krolestwogarow.blogspot.com/2012/07/konfitura-z-orzechow-woskich.html
Natrzeć
utłuczonymi przyprawami i odstawić na godzinę. Następnie podsmażyć, na silnie
rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180
stopni. Pod koniec pieczenia polać mięso miodem. Mięso piec około 30 minut, lub
gdy osiągnie wewnątrz temperaturę 75 stopni.
Wygląda bardzo smacznie, idealny przepis na Wielkanoc. Chowam do ulubionych.
OdpowiedzUsuńu mnie nie ma świąt bez takiego schabu :)
Usuńwygląda bajecznie ;d
OdpowiedzUsuń