niedziela, 10 marca 2013

Schab pieczony z konfiturą z orzechów włoskich



  • 1 kg schabu bez kości (może być schab środkowy jak również karkówka),
  • konfitura z zielonych orzechów włoskich,
  • sól,
  • 10-12 ziaren pieprzu czarnego,
  • 7-8 ziaren ziela angielskie,
  • 8-10 goździków,
  • łyżeczka do kawy cynamonu mielonego,
  • 100 ml miodu pitnego,
  • tłuszcz do smażenia.
Schab naciąć w środku wzdłuż, w nacięcie włożyć orzechy z konfitury

http://krolestwogarow.blogspot.com/2012/07/konfitura-z-orzechow-woskich.html
Natrzeć utłuczonymi przyprawami i odstawić na godzinę. Następnie podsmażyć, na silnie rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pod koniec pieczenia polać mięso miodem. Mięso piec około 30 minut, lub gdy osiągnie wewnątrz temperaturę 75 stopni.
Podawać na ciepło lub zimno.

3 komentarze:

  1. Wygląda bardzo smacznie, idealny przepis na Wielkanoc. Chowam do ulubionych.

    OdpowiedzUsuń