- 1 kg schabu bez kości (może być schab środkowy jak również karkówka),
- 100 gram moreli suszonych,
- 200 ml nalewki morelowej,
- sól,
- 10-12 ziaren pieprzu czarnego,
- 7-8 ziaren ziela angielskie,
- 8-10 goździków,
- łyżka świeżego tymianku,
- tłuszcz do smażenia.
Morele
namoczyć w nalewce, odstawić, na co najmniej godzinę. Morele wyjąć z nalewki,
nalewki nie wylewać. Schab naciąć w środku wzdłuż, w nacięcie włożyć morele.
Mięso naszprycować (strzykawką z igłą) nalewką. Natrzeć utłuczonymi przyprawami
i odstawić na godzinę. Następnie podsmażyć, na silnie rozgrzanym tłuszczu ze
wszystkich stron. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Mięso piec
około 30 minut, lub gdy osiągnie wewnątrz temperaturę 75 stopni.
I ciepły i zimny chętnie spożyję:) Popijając naleweczką morelkową oczywiście:)
OdpowiedzUsuńno, naleweczka musowo ;)
Usuń