Nadchodzące
Święta Wielkiej Nocy to doskonały czas na rodzinne i towarzyskie spotkania,
czas płynie wolno wszyscy oddają się delektowaniu świątecznych potraw. Biesiada
kończy się oczywiście deserami.
I właśnie do deserów lub po prostu po posiłku doskonale nadają się naturalnie słodkie wina.
12 marca 2013 mieliśmy okazję degustować wina austriackie. Spotkanie zorganizowane w warszawskim hotelu Marriott przez Austrian Wine Marketing Board oraz Wydział Handlowy Ambasady Austrii. Uczestniczyło w nim 45 austriackich producentów wina. Zaprezentowanych zostało, licznie zgromadzonym miłośnikom wina kilkaset etykiet. Dzisiaj skupiliśmy się na winach białych z kategorii: Spätlese i Auslese. Są to wina charakteryzujące się obecnością cukru resztkowego.
12 marca 2013 mieliśmy okazję degustować wina austriackie. Spotkanie zorganizowane w warszawskim hotelu Marriott przez Austrian Wine Marketing Board oraz Wydział Handlowy Ambasady Austrii. Uczestniczyło w nim 45 austriackich producentów wina. Zaprezentowanych zostało, licznie zgromadzonym miłośnikom wina kilkaset etykiet. Dzisiaj skupiliśmy się na winach białych z kategorii: Spätlese i Auslese. Są to wina charakteryzujące się obecnością cukru resztkowego.
Spätlese oznacza późny
zbiór. Winogrona zbierane są później niż winobranie, dzięki czemu dochodzi do intensyfikacji zapachu
i smaku wina.
Auslese oznacza selektywny
zbiór. Wybiera się najbardziej dojrzałe kiście
inaczej mówiąc selektywny zbiór winogron. Dzięki temu wina są
potężniejsze o pełniejszym przekazie.
Kolejną kategorią win są Beerenauslese,
Trockenbeerenauslese oraz
Eiswein, czyli wino lodowe. Wina te charakteryzują się bardzo wysoką
koncentracją cukru resztkowego i odpowiednią kwasowością, najczęściej
w połączeniu z aromatem szlachetnej pleśni.
Beerenauslese (BA) to zbiór pojedynczych
wybranych gron. Są to już grona przejrzałe dotknięte szlachetną pleśnią.
Oznacza to, że część wody już wyparowała i dzięki temu zwiększa się w nich zwartość
cukru. Wina, które z nich powstają są potężne i o bogatej strukturze, pełne
słodyczy i aromatów. Produkcja tych win, nie odbywa się co roku. Aby mogła
rozwinąć się szlachetna pleśń, niezbędne są odpowiednie warunki klimatyczne
(rano mgły przynoszące wilgoć do rozwoju pleśni a popołudniu wiatr i słońce,
aby nie dochodziło do gnicia winogron). Wina te są unikatowe a przez to też
mają unikatowe ceny.
Trockenbeerenauslese
(TBA)
winogrona do wyrobu tego wina są dodatkowo
suszone ( przypominają rodzynki). Wina, jakie z nich powstają
są bogate, słodkie, bardzo intensywne.
Eiswein (wino
lodowe)
rzadko spotykane (niestety udaje się je wyprodukować,
co kilka lat, co ma wpływ na ich wysoką cenę). Wytwarzane
są ze zmrożonych winogron, które pozostają na krzewach
winorośli i czekają na odpowiednie warunki (mróz około -7
stopni). Zbiera się je w nocy i wciąż zmrożone natychmiast tłoczy.
Chodzi o pozbycie się zamrożonej wody i uzyskanie bardzo skoncentrowanego
moszczu. Do produkcji tego wina można używać wyłącznie
winogron umożliwiających wyprodukowanie z nich przynajmniej
wina Beerenauslese.
Poniżej kilka wybranych win które degustowaliśmy.
Nittnaus
Hans u. Christine , Burgenland, BA „Exquisit” 2011. Cukier 139,7g, kwasowość 6,30g/l, alkohol 10,0 %, kupaż Scheurebe, Chardonnay, Pinot Gris. Kolor żółty słomkowy ,nos naturalny słodki, smak
dojrzałe słodkie owoce.
Nittnaus
Hans u. Christine, Burgenland, BA „Exquisit” 2009. Cukier 137g, kwasowość 6,50g/l, alkohol 10,5 % kupaż Blaufränkisch,
Zweigelt, Pinot Noir.
Kolor żółty wpadający w pomarańcz, nos to świeże owoce pomarańczy, czekolada, zmysłowy elegancki. Na podniebieniu eleganckie i finezyjne. Doskonała równowaga między cukrem a kwasowością wina. Co powoduje, że możemy wypić więcej niż jeden kieliszek wina.
Kolor żółty wpadający w pomarańcz, nos to świeże owoce pomarańczy, czekolada, zmysłowy elegancki. Na podniebieniu eleganckie i finezyjne. Doskonała równowaga między cukrem a kwasowością wina. Co powoduje, że możemy wypić więcej niż jeden kieliszek wina.
Nittnaus
Hans u. Christine, Burgenland Eiswine Exquisit 2011. Cukier 243,3g, kwasowość 7,60g/l, alkohol 9,0%. kupaż Grüner Veltliner, Chardonnay, Riesling, Traminer.
Kolor intensywny żółty, na podniebieniu jabłka, gruszki, miód. Dzięki dość wysokiej kwasowości żywe. Doskonałe do ciast i deserów z owocami oraz jako aperitif.
Kolor intensywny żółty, na podniebieniu jabłka, gruszki, miód. Dzięki dość wysokiej kwasowości żywe. Doskonałe do ciast i deserów z owocami oraz jako aperitif.
Huber
Markus – Eiswein – Riesling, 2009. Cukier 179g, kwasowość 12,10g/l, alkohol 11% winogrona zbierane w połowie grudnia.
Nos
bardzo stonowany, słodki, wyczuwalne owoce tropikalne, wino
zrównoważone,
gęste, eleganckie, kremowe.
Zantho, Eiswein - Grüner Veltliner 2010. Cukier 124,8g, kwasowość
5,90g/l, alkohol 9,00%.
Kolor
złota z żółtymi refleksami, nos elegancki intensywne owoce brzoskwini, figi,
rodzynki zatopione w kroplach miodu. Na podniebieniu owocowe, zakończenie
długie, z wyraźnie pozostającą
słodyczą.
Podawać dobrze schłodzone.
Umathum,
Auslese, 2009 kupaż Chardonnay 50 % i Scheurebe
50%. Cukier 137g/l, kwasowość 5,00% alkohol 8,00%.
Kolor jasno żółty, nos owocowy ułożony na aromacie kwiatów, w smaku dominują dojrzałe ananasy, figi. Świeże z subtelną słodyczą.
Kolor jasno żółty, nos owocowy ułożony na aromacie kwiatów, w smaku dominują dojrzałe ananasy, figi. Świeże z subtelną słodyczą.
Haider
–Eiswein , Grüner Veltliner 2009. Cukier 155g, kwasowość 6,8g/l, alkohol
11,5%.
Kolor intensywny złoty, nos słodki, zielona herbata, orientalne słodycze, na podniebieniu delikatne, długi finisz. Podawać mocno schłodzone do niezbyt słodkich deserów.
Kolor intensywny złoty, nos słodki, zielona herbata, orientalne słodycze, na podniebieniu delikatne, długi finisz. Podawać mocno schłodzone do niezbyt słodkich deserów.
Nos
intensywny, żwawy, smak pomarańczy, moreli i gruszek, cukier
dobrze
zrównoważony kwasowością, finisz długi bardzo przyjemny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz